Ako si vyrobiť zmrzlinu bez zmrzlinovača?

Ako si vyrobiť zmrzlinu bez zmrzlinovača?

S prvým záchvevom leta sa otvoria stánky so zmrzlinou a lákajú na sladké osvieženie. Pokiaľ si chcete dať poctivú zmrzlinu, choďte k remeselným výrobcom, alebo si ju pripravte doma. Je to prekvapivo jednoduché!

 

Prvé stroje na zmrzlinu sú známe z 19. storočia, šlo o nádobu naplnenú ľadom, v ktorej sa miešal ľad s ovocnou šťavou alebo mlieko so žĺtkami a vanilkou. Podobný princíp funguje aj u domácich zmrzlinovačov. Buď ich uložíte vopred na 8–12 hodín do mrazničky alebo majú kompresor, takže sa zmes zároveň mrazí a mieša.

 

Pokiaľ si nechcete kupovať ďalší neskladný prístroj, ktorý využijete iba pár mesiacov v roku, okúzli vás ETA Zmrzlinovač – nástavec na kuchynský robot. Pripojiť ho je možné k robotom Gratus, Gratussino, Gustus, Mezo a k mlynčeku na mäso Ambo ETA 2075 a zo zmrznutého ovocia a ďalších surovín pripraví hodvábnu zmrzlinu behom 15 minút. O hladký krém sa postará 36 nerezových nožov, o chuť zvolené ingrediencie. Všetky musia byť zmrznuté, aby zmrzlina bola studená, a zároveň trochu povolené, aby ich nože dokázali rozsekať.

 


Točená zmrzlina

 

 

ETA Gratusnástavec ETA zmrzlinovač

čerstvé alebo zmrazené ovocie
zmrazenú ovocnú šťavu (pripadne alkohol)
jogurt

 

Akonáhle dostanete na zmrzlinu chuť, vytiahnite ovocie a ďalšie prísady z mrazničky, nechajte ich 10–12 minút povoliť a vkladajte ich do násypky zmrzlinovača. Vtláčadlom docielite jej hutnejšiu konzistenciu. Zapnite a pripravte si mištičku, do ktorej natočíte hotovú zmrzlinu. Ozdobiť ju môžete podľa chuti sekanými orieškami, čokoládovou polevou alebo šľahačkou.

 

Natočte si ovocnú zmrzlinu podľa vašich preferencií.

 

 

Kopčeková zmrzlina

mixér na smoothie

lyžicu na zmrzlinu
čerstvé alebo zmrazené ovocie
mlieko, smotanu alebo jogurt
ovocnú šťavu

 

Mrazené ovocie rozmixujte s mliekom, smotanou, jogurtom alebo ľadom a citrónovou šťavou v mixéri na smoothie(napríklad ETA Vital Blend) na hladký krém, vlejte do misky, uložte na 5 minút do mrazničky a špeciálnou lyžicou na zmrzlinu vykrajujte kopčeky. Dĺžka mrazenia závisí na konzistencii zmrzliny a teplote použitých surovín. Môžete kombinovať mrazené s čerstvými, schladiť ich kockami ľadu alebo naopak povoliť kvapkou alkoholu. Ten prilejte až na záver a pár pulzmi premixujte, aby zmrzlina nebola príliš tekutá.

 

Vyrobte si kopčekovú jahodovú zmrzlinu alebo si rovnako jednoducho môžete pripraviť aj toľko obľúbený mrazený jogurt s ovocím. Absolútnym hitom je parlorka – zmrzlina podávaná v sušienke.
 

 

Na špajdli

mixér Vital Blend
formičky na nanuky alebo na muffiny
jogurt, smotanu

ovocnú šťávu

čerstvé ovocie, orechy, čokoláda

 

Zmrzlinovú zmes z Vital Blendu rozlejte do formičiek na nanuky, vtlačte do nej kúsky čerstvého ovocia, orechov či čokolády a uložte aspoň na 3 hodiny do mrazničky. Pokiaľ špeciálne formičky nemáte, použite tie na muffiny a doprostred zapichnite lyžičku ako držadlo.

 

Týmto spôsobom si môžete vyrobiť základnú jogurtovú zmrzlinu.

 


Trvanlivosť zmrzliny z mrazničke

Či už si pripravíte doma akúkoľvek zmrzlinu, najlepšie bude chutiť, keď ju zjete krátko po zmrazení. Pokiaľ ju uložíte do mrazničky na dlhšiu dobu, vytvorí kryštáliky, ktoré v ústach nepríjemne chrumkajú a činia zmrzlinu vodovejšiu. Chlad vysušuje a zmrzlina sa stáva mdlou. To isté platí pre sorbety, ktoré v mrazničke vydržia maximálne 2 dni, ale najlepšie chutia prvých 24 hodín, pretože neobsahujú mliečne kultúry, a preto rýchlejšie menia konzistenciu a tvoria ľadové kryštáliky.