Babaganuš (Baba Ghanoush)

Babaganuš (Baba Ghanoush)

 

4 porcie

 

60 minút

Tento recept si môžete urobiť kľudne aj v paneláku. Z rúry alebo pečenky totiž baklažán chutí tiež skvele. A pokiaľ ste na chalupe, upečte baklažán na priamom ohni alebo ho uložte do horúceho popola podobne ako zemiaky. Získa tým skvelú údenú vôňu a chuť. Nechajte ho úplne scvrknúť a uvidíte ako naplno rozvinie svoj potenciál.

Suroviny:

2 baklažány

2 strúčiky cesnaku

2 lyžice sezamovej pasty tahini

1 lyžica olivového oleja

1 malá hrsť hladkolistého petržlenu nadrobno nasekaného

2 lyžice bieleho jogurtu (nemusí byť)

citrónová šťava (nemusí byť)

soľ a čerstvo namleté korenie

píniové oriešky na ozdobu

chlieb pita na podávanie

 

ETA Pečenka

ETA Vital Blend

Postup:

1. Baklažány umyte, osušte a na niekoľkých miestach prepichnite vidličkou, aby pri pečení neexplodovali. Upečte ich na priamom ohni alebo v rúre tak, aby bola šupka úplne opálená a baklažány mäkké.

 

2. Nechajte ich vychladnúť a pozdĺžne ich rozrežte. Dužinu vydlabajte do väčšej misy, pridajte cesnak, soľ, korenie, sezamovú pastu, olej a nadrobno nasekaný petržlen a dôkladne premiešajte vidličkou. Pokiaľ lipnete na hladkej konzistencii, rozmixujte všetko v mixéri. Pokiaľ máte radi sviežejšiu chuť, môžete pridať jogurt a trochu citrónovej šťavy.

 

3. Ozdobte píniovými orieškami a podávajte s arabským chlebom pita ako predjedlo alebo dip ku grilovanému mäsu.