Bazalkové pesto

Bazalkové pesto

 

4 porcie

 

10 minút

Základ talianskej kuchyne, ktorý si ľahko pripravíte aj v Čechách. Bazalku môžete pestovať v kvetináči aj na záhone a užívať si tak čerstvé pesto po celý rok. V cestovinách ho pozná asi každý, ale natrieť ho môžete aj na hrianku, na čerstvý chleba alebo na mäso. Ozdobte nim zeleninovú polievku, rizoto alebo pizzu a dodajte im čerstvosť a vôňu byliniek.  

Suroviny:

100 ml extra panenského olivového oleja 

strúčiky cesnaku 

3 lyžice píniových orieškov 

3 väčšie hrsti bazalky 

50 g strúhaného parmezánu 

1 lyžička soli 

 

ETA Vital Blend 

Postup:

1. Do nádoby stolného mixéru Vital Blend nalejte polovicu oleja, pridajte olúpaný cesnak, píniové orechy, otrhané lístky bazalky a parmezán. Osoľte a mixujte do hrubej pasty – lístky bazalky stlačujte pomocou pučidla, aby sa rovnomerne rozmixovali.  

 

2. Olej postupne prilievajte, ako zmes hustne. Zvyšný olej prileje na záver, premixujte pár pulzami a podávajte alebo presuňte do pohára s vekom.  

 

TIP: Pesto skladujte v uzavierateľnej nádobe v chladničke tak, aby bolo zakryté vrstvou oleja. Pokiaľ je suché, olej prilejte.