Bezlepkový chlieb s chia semienkami

Bezlepkový chlieb s chia semienkami

 

1 bochník

 

150 minút

 Či už sa lepku vyhýbate zo zdravotných dôvodov alebo z dôvodu diéty, najväčší oriešok predstavuje pečivo. Bezlepkové múky viažu inak vodu a chovajú sa odlišne aj pri pečení, nahradiť nimi klasickú múku s lepkom v ceste jednoducho nie je možné. Suchý základ pre tento chlieb si môžete pripraviť doma a potom si ho vziať kamkoľvek so sebou. Zmiešate ho s vlažnou vodou a upečiete v rúre, v ETA Pečenke alebo v domácej pekárni ETA Duplica Vital Plus. Na mlynčeku na obilie k robotu Gratus si môžete umlieť čerstvú ryžovú, pohánkovú a kukuričnú múku, chlieb bude nadýchanejší.

 

Suroviny:

360 ml vlažnej vody
150 g zemiakovej múky
150 g ryžovej múky
80 g pohánkovej múky
80 g polohrubej kukuričnej múky
2½ lyžice sušeného droždia
1 lyžica mletého maku
1 lyžica chia semienok
2 lyžice soli
50 g hrozienok podľa chuti
maslo na vymazanie

ETA Pekáreň Vital Duplica 

 

 

Postup:

 

1. Do veľkej nádoby pekárne so strednými hnetacími hákmi vlejte vodu, nasypte zvyšné suroviny a nastavte program VITAL Plus 1 nasledovne: 

  • Predhriatie: 0FF
  • Hnetenie I: 3 minuty
  • Hnetenie II: 8 minut
  • Kysnutie I: OFF
  • Kysnutie III: OFF
  • Kysnutie II: 90 minut
  • Pečenie I: 70 minut, barva DD
  • Pečenie II: OFF 

2. Pokiaľ nemáte pekáreň chleba, nasypte do veľkej misy všetky druhy múky, sušené droždie, mletý mak, chia semienka a soľ, premiešajte, zalejte vodou a uhneťte hladké cesto. Zakryte ho čistou utierkou a nechajte zhruba 45–60 minút kysnúť, až kým zväčšia svoj objem.

 

3. Vykysnuté cesto zľahka zamiešajte a zapracujte doňho podľa chuti hrozienka. Presuňte ho do chlebovej formy vymazanej maslom alebo do ošatky a rúru predhrejte na 220 °C. Do spodnej časti rúry vložte plech.

 

4. Odpočinutý chlieb pečte v chlebovej forme alebo ho vyklopte z ošatky na plech vyložený papierom na pečenie, vložte do predhriatej rúry, vlejte na horúci plech 50 ml vody a pečte zhruba 45 minút, až chlieb znie na poklep duto. Po 10 minútach znížte teplotu na 175 °C. Upečený chlieb vytiahnite a nechajte vychladnúť.

 

5. Po upečení v pekárni chlieb vyberte a nechajte 10 minút chladiť. Potom ho opatrne vyklopte z nádoby a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.