Bravčová roláda so šalviou

Bravčová roláda so šalviou

 

4 porcie

 

45 minút

Roláda pôsobí luxusným dojmom, pritom jej príprava nie je vôbec zložitá. Základom je dobrý výber mäsa, správne narezanie a lahodná náplň. Jesenná kombinácia hrušiek, syra a byliniek s bravčovinou výborne ladí. 

Suroviny:

700 g bravčovej panenky
50 g výrazného syra (feta, gorgonzola, niva)
1 červená cibuľa
1 hruška
50 g masla
2 lyžice olivového oleja
1 hrsť šalvie
4 vetvičky tymianu
zhruba 100 ml vody
soľ a čerstvo namleté korenie

Postup:

1. Mäso pozdĺžne nakrojte tak, aby vznikla kapsa. Opatrne ho roztvorte, osoľte a pridajte čierne korenie. Syr nastrúhajte alebo nadrobno nakrájajte na mäso. Cibuľu olúpte, nakrájajte na tenké plátky, hrušku zbavte jadrovníku a nakrájajte ju na tenké plátky. Na mäso vyskladajte syr, cibuľu a hrušku a priklopte mäsom tak, aby ste získali plnenú kapsu. 

2. Mäso potrite olejom, navrch naukladajte vetvičky šalvie a tymianu a previažte kuchynským špagátom tak, aby si pri pečení zachovalo tvar. Vložte ho do nádoby Pečenky, zľahka podlejte vodou a pečte dozlatista, zhruba 25 minút. Ak nemáte pečenku, pečte mäso v trúbe predhriatej na 200 °C zhruba 20–25 minút domäkka. 

3. Upečené mäso vytiahnite a nechajte ešte 5 minút odpočívať. Maslo rozohrejte. Z mäsa odviažte šnúrku a nakrájajte ho na 1cm plátky. Prelejte ho maslom.