Burger s bylinkovým maslom

Burger s bylinkovým maslom

 

5 porcií

 

50 minút

Základom dobrého hamburgeru je kvalitné mäso. Zabudnite na pripravené placky v supermarketoch, zomeľte si vlastnú zmes v hrubosti a s podielom tuku podľa vašej chuti. Výhodou domácich hamburgerov je tiež to, že okrem mäsa môžete využiť aj veľké množstvo obľúbenej čerstvej zeleniny, ktorá mäso v žemli trochu odľahčí. Do ich prípravy sa určite radi zapoja všetci členovia rodiny, z čoho sa môže stať príjemný rituál nevšedného nedeľného obeda.

Suroviny:

Maslo:

1 hrsť čerstvých byliniek (hladkolistý petržlen, pažítka, koriander, pár lístkov mäty a bazalky…)

3 strúčiky cesnaku

150 g masla

 

Burger:

500 g hovädzieho mäsa (stehno)

soľ a čerstvo namleté korenie

1 červená cibuľa

1 lyžička trstinového cukru

½ lyžičky červeného vínneho octu

5 plátkov anglickej slaniny

5 domácich žemlí

1 veľká paradajka

5 plátkov syra (čedar, ementál, gouda)

kečup a majonéza podľa chuti

 

ETA Gratus s mlynčekom na mäso

ETA Pečenka s grilovacou mriežkou

panvica

potravinárska fólia

alobal

gril

Postup:

1. Ideálne deň predtým pripravte bylinkové maslo, ale na odležanie mu stačí aj pár hodín. Maslo vyberte z chladničky, aby malo izbovú teplotu. Bylinky nasekajte nadrobno, cesnak olúpte a prelisujte k maslu. Premiešajte s bylinkami, zabaľte do potravinárskej fólie, vytvarujte z masla valček a dajte na 24 hodín stuhnúť do chladničky.

2. Z hovädzieho mäsa odrežte všetky veľké blany, aby burgery neboli po upečení tuhé. Mäso umyte, osušte a nakrájajte na kocky veľké zhruba 2 x 2 cm. Nameľte ho na mlynčeku ETA Gratus cez hrubšiu mleciu doštičku, osoľte, okoreňte, zabaľte do alobalu a uložte aspoň na 10 minút do chladničky. Zmes sa tak spevní a chute sa pekne prepoja. Z vychladeného mäsa ľahko namočenými rukami vytvarujte 1 cm vysoké placky. Ich veľkosť by mala odpovedať priemeru rozkrojených bosniakov. Uprostred ich zľahka premačkajte prstom, aby vznikla diera a burgery sa rovnomerne prepiekli.

3. Cibuľu olúpte, nakrájajte na plátky a na 1 lyžici masla orestujte na miernom stupni. Zhruba po 10 minútach pridajte cukor a vínny ocot. Restujte pokiaľ šťava neskaramelizuje. Plátky slaniny opečte na panvici z oboch strán dochrumkava. Mäsové placky opekajte na rozpálenom grile 3 minúty z oboch strán, ak nemáte gril, môžete ich opiecť aj na grilovacej mriežke v pečenke. Bosniaky pozdĺžne rozrežte a rezom dole položte na gril a opečte ich tak, aby boli krásne chrumkavé. Pokiaľ ich pečiete v rúre, položte ich rezanou stranou hore a rúru rozohrejte na 170 °C.

4. Paradajky nakrájajte na kolieska. Žemle z oboch vnútorných strán potrite podľa chuti kečupom či majonézou. Na spodnú namazanú polovicu postupne vrstvite grilované mäso, 1 lyžičku bylinkového masla, 1 plátok slaniny, 1 plátok syru, 1 plátok paradajok a na záver skaramelizovanú cibuľu. Priklopte druhou polovicou bosniaka a ihneď podávajte.