Cheesecake s rakytníkom

Cheesecake s rakytníkom

 

10 porcí

 

30 minút + chladnutia + pečenie

Rakytník sa prezíva citrónovník severu, pretože ho na Sibíri a na Ukrajine používajú pre jeho liečivé účinky do čaju, zaváranín, sirupov, a dokonca možno aj do pálenky. Je nabitý vitamínom C a surový chutí kyslo, ale tepelnou úpravou zosladne. Známy tvarohový dezert vystrelí do nebeských výšin. 

Suroviny:

Cesto:

200 g vlašských orechov
100 g lieskových orechov
2 lyžice trstinového cukru
60 g masla
maslo na vymazanie formy

Náplň:

strúhaná kôra z 1 pomaranča
750 g mäkkého tvarohu 
2 lyžice medu
4 vajcia

Poleva:

2 lyžice agaru 
50 ml vody 
šťava z 1 pomaranču
1 lyžica medu
1 hrsť rakytníku (môžete použiť aj rakytníkový kompót)

Postup:

1. Trúbu predhrejte na 180 °C. Tortovú otváraciu formu vymažte maslom. 

2. Orechy rozmixujte v mixéri Vital Blend najemno alebo podľa chuti a remiešajte ich s cukrom. V panvici rozohrejte maslo a premiešajte ho s orechovou zmesou. Rozprestrite ju do formy v jednej vrstve a spravte vyššie okraje. Korpus zapečte v predhriatej trúbe zhruba 10 minút, až ľahko spevní. Vytiahnite a nechajte trochu schladnúť. 

3. Medzitým umyte pomaranč horkou vodou, osušte ho a nastrúhajte najemno kôru do misy robota Gratus. Prešľahajte ju s tvarohom a medom dohladka a postupne pridávajte vajcia. Zmes vlejte do predpečeného korpusu, vložte do trúby a pri teplote 150 °C pečte 45 minút. Trúbu neotvárajte a nechajte v nej koláč 2 hodiny chladnúť. Potom ho vytiahnite a uložte do chladničky.

4. Agar rozmiešajte vo vode a nechajte ho napučať. Z ostrúhaného pomaranča vytlačte šťavu, prilejte ju k agaru, premiešajte s medom a zahrievajte k varu. Znížte teplotu a varte pozvoľna 2 minúty. 

5. Na cheesecake nasypte bobuľky rakytníku, prelejte ich (vo forme) agarom a nechajte v chladničke aspoň 2 hodiny stuhnúť.