Cibuľová polievka

Cibuľová polievka

6 porcií

45 minút

Francúzska cibuľačka je jedným z typických pokrmov, ktorý by vás pri návšteve tejto vínom a syrmi preslávenej zeme nemal minúť. A to nielen preto, že obe tieto suroviny dômyselne kombinuje. Pokiaľ sa ju potom rozhodnete pripraviť doma, vsaďte na tlakové varenie – chuť cibule a tymianu vďaka tomu oveľa lepšie vynikne a polievka získa tú správnu konzistenciu. 

 

Suroviny:

4 lyžice masla
3 veľké biele cibule nakrájané na tenké plátky
½ lyžice trstinového cukru
soľ, čierne korenie podľa chuti
125 ml suchého bieleho vína
1,5 l vývaru (najlepšie hovädzieho z kostí alebo hydinového)
vetvičky tymianu
francúzska bageta
čerstvý syr gruyére (strúhaný)    

multifunkčný tlakový hrniec ETA Tauro

Postup:

  1. Zapnite hrniec na program Varenie bez veka. Pridajte maslo a nechajte ho rozpustiť, potom vložte do hrnca cibuľu, premiešajte a nechajte opekať zhruba 15 minút. Občas premiešajte, aby sa nepripaľovala. V prípade potreby ju trošku podlejte vodou alebo vínom, tekutina sa hneď odparí a cibuľa sa od dna hrnca odlepí.  

  2. Hneď ako je cibuľa rovnomerne sfarbená do zlata, osoľte a okoreňte ju. Pridajte cukor a opekajte za občasného miešania ďalšie 3 minúty. 

  3. Prilejte víno a dôkladne oškrabte varechou dno nádoby. Počkajte, až sa víno takmer odparí a potom pridajte vývar a zväzky tymianu. Nasaďte veko, vypnite program Varenie bez veka a hrniec nastavte na program Tlakové varenie na 6 minút. 

  4. Medzitým si predhrejte rúru a nastrúhajte syr. Hneď ako je rúra predhriata, zapnite gril bez ventilátora a na plech vložte bagety posypané strúhaným syrom. Bagety zapekajte do doby než sa syr roztečie a kraje sa sfarbia  do zlata.  

  5. Po skončení programu stlačte tlačidlo STOP, vypustite paru a odoberte veko. Polievku naposledy dochuťte soľou a korením, rozdeľte do misiek, pridajte zapečenú bagetu a podávajte.

 

Cibuľová polievka