Citrusový sirup so zázvorom

Citrusový sirup so zázvorom

 

1,5 až 2 l sirupu

 

50 minút

Vitaminová bomba, ktorá odrazí chrípkový útok. Účinnosť vitamínu C z citrusov násobí zázvor, ktorý pôsobí protizápalovo pri bolestiach v krku a má veľa ďalších zdraviu prospešných vlastností, napríklad pomáhá znižovať hladinu cholesterolu. Sirup môžete riediť studenou vodou a doplniť plátkami citrusov a byliniek v domácej limonáde, osladiť nim dezerty alebo zaliať horkou vodou a piť v zimných večeroch alebo keď se necítite úplne vo svojej koži.

Suroviny:

5–10 cm kúsok čerstvého zázvoru  

2 bio pomaranče 

2 bio citróny 

1 bio limetka alebo grapefruit  

1 kg krupicového cukru 

700 ml vody 

 

ETA Gratus s nadstavcom citrusovač a strúhadlo  

Postup:

1. Zázvor olúpte a nastrúhajte na najhrubšom strúhadle, buď ručne, alebo na robote Gratus na nadstavci na strúhanie na strednej rýchlosti.  

 

2. Citrusy dobre umyte a osušte. Kôru nastrúhajte najemno. Na nadstavci citrusovač vytlačte na robote pri strednej rýchlosti šťavu zo všetkých citrusov.  Nalejte ju do odmerky a dolejte takým množstvom vody, aby bol výsledný objem tekutiny 1 liter.

 

3. Do väčšieho hrnca nalejte čistú vodu a šťavu z citrusov (s doliatou vodou), prisypte cukor, strúhaný zázvor a citrusovú kôru. Zahrievajte, až sa cukor rozpustí, ale nevarte.  

 

4. Horký sirup preceďte a rozlejte do čistých fľaši. Pre dlhodobejšie uchovanie zavarte fľaše pri teplote 80 °C aspoň  20 minút.