Dyňové šulánky s makovou omáčkou

Dyňové šulánky s makovou omáčkou

 

4 porcie

 

70 minút

Zemiakové šišky ozvláštni dyňa, ktorá ich jemne osladí a neobvykle zafarbí. Modrá maková omáčka ich skvelo doplňuje vizuálne aj chuťovo. Mak meľte vždy čerstvý, aby nežltol a nezhorkol. S mlynčekom na mak, ktorý pripojíte na kuchynský robot ETA Gratus, Gratussino, Meno, Mezo, Gustus a Ambo. Dyňové šulánky môžete podávať ako dezert alebo sladký hlavný chod. Príjemná zmena nielen v sezóne dýň. 

Suroviny:

Šulánky:

200 g zemiakov

200 g dyne hokkaido alebo maslovej  

1 vajce

200 g polohrubej múky 

múka na pomúčenie 

soľ 

 

Omáčka:

30 g maku 

150 ml mlieka 

150 ml smotany na varenie 

50 g krupicového cukru 

3 žĺtky 

 

ETA Gratus s nadstavcom mlynček na mak 

hrniec 

mačkadlo na zemiaky  

Postup:

1. Zemiaky a dyňu olúpte a pokrájajte na kúsky. Uvarte ich vo vriacej vode domäkka a nechajte úplne vychladnúť. Trvá to zhruba 15–20 minút.  

 

2. Medzitým nameľte mak na mlynčeku na mak na robote ETA Gratus. V malom hrnci zahrejte mlieko a smotanu, vmiešajte cukor a namletý mak, pridajte žĺtky a na nižšom stupni (maximálne do teploty 85 °C) zahrievajte do zhustnutia. Nevarte, aby sa žĺtky nezrazili. 

 

3. Uvarené zemiaky a dyňu zlejte a mačkadlom ich roztlačte na kašu. Primiešajte vajce a múku. Vypracujte cesto, rozdeľte ho zhruba na osem dielov, každého vyváľajte na pomúčene ploche tenký valček a pokrájajte ho na menšie kúsky, zhruba 3 cm dlhé.  

 

4. Šulánky povarte v mierne osolenej vriacej vode 2 až 5 minút, až vyplávajú na hladinu. Zlejte ich a podávajte s makovou omáčkou.