Hovädzí guláš

Hovädzí guláš

4 porcie

180 minút

Tradičné české pokrmy sú výzvou aj pre skúsenejších kuchárov a kuchárky. Príprava chutného mäsa, ktoré sa rozplýva na jazyku, síce vyžaduje viac času, nie je však taká zložitá, ako by sa mohlo zdať. Okrem dávky trpezlivosti vám môže cestu k perfektnému výsledku spríjemniť aj multifunkčný tlakový hrniec. 

 

Suroviny:

2 lyžice bravčovej masti
3 cibule nakrájanej nahrubo
1 kg hovädzej glejovky nakrájanej na kocky cca 3 x 3 cm
soľ, čierne korenie podľa chuti
2 lyžičky mletej papriky
500 ml hovädzieho vývaru
1 lyžička drvenej rasce
1 červená chilli paprička
2 lyžice hladkej múky
1 lyžica sušenej majoránky
4 strúčiky cesnaku (prelisované)

multifunkčný tlakový hrniec ETA Tauro

Postup:

  1. Zapnite program Varenie bez veka. Do hrnca vložte masť a nechajte ju rozpustiť. Potom pridajte cibuľu a opekajte ju do doby, než sa začne sfarbovať do zlata. Hneď ako cibuľa zosklovatie, pridajte mäso, ktoré osoľte a okoreňte. Opekajte ho do doby, než bude hnedé zo všetkých strán.  

  2. Vypnite program Varenie bez veka a prisypte mletú papriku. Dôkladne premiešajte, aby paprika obalila všetko mäso. Prilejte hovädzí vývar tak, aby zakryl mäso zhruba do jeho polovice. Pridajte rascu a chilli papričku. Nasaďte veko a nastavte program Pomalé varenie na 2,5 hodiny. 

  3. Po uplynutí času stlačte tlačidlo STOP a odoberte veko. Skontrolujte mäso, pokiaľ nie je mäkké, nasaďte veko a pokračujte v pomalom varení ďalšiu pol hodinu. 

  4. Po skončení programu stlačte tlačidlo STOP. Rozmiešajte múku v hrnčeku so studenou vodou tak, aby nevznikali hrudky, prilejte k nej ešte 3 lyžičky šťavy z hrnca a premiešajte. Zapnite program Varenie bez veka. Priveďte guláš k varu a za stáleho miešania cez malé sitko pridajte múku so šťavou do hrnca. Premiešajte a varte aspoň 15 minút.  

  5. Nakoniec prisypte do guláša majoránku a pridajte cesnak. Dochuťte podľa potreby. Guláš podávajte s čerstvým chlebom alebo knedľou.  

 

Hovädzí guláš