Krehký jablkový koláč (Szarlotka)

Krehký jablkový koláč (Szarlotka)

 

10 porcií

 

70 minút + odležania

Aj napriek tomu, že sú si poľština a čeština blízke, stratiť sa v preklade nie je vôbec ťažké. Česká jablková šarlotka predstavuje jablká zapečené v ceste, poľská szarlotka cesto a jablká vrství na seba oddelene a využíva k tomu krehké cesto. Skúste jej odolať, zvlášť, keď je ešte tak krásne ozdobená. Pred podávaním posypte práškovým cukrom a doplňte vanilkovou zmrzlinou, kyslou smotanou alebo šľahačkou.

Suroviny:

Cesto:

300 g hladkej múky

200 g masla

1 vajce

100 g práškového cukru

1 lyžička vanilkového extraktu

štipka soli

3 lyžice vody

múka na pomúčenie

 

Náplň:

30 g maku 

150 ml mlieka 

150 ml smotany na varenie 

50 g krupicového cukru 

3 žĺtky 

 

ETA Gratus s hnetacím hákom

ETA Pečenka

potravinárska fólia

valček

Postup:

1. Do misy robota preosejte múku, pokrájajte maslo, pridajte vajce, práškový cukor, vanilku, soľ a vodu. Vypracujte hladké cesto, vytvarujte z neho guľu, zabaľte ju do potravinárskej fólie a dajte aspoň na 30 minút vychladnúť do chladničky. Pokiaľ nemáte robot, zapracujte najprv maslo do múky nožom, až kým zmes začne pripomínať odrobinky. Pridajte ostatné suroviny a rýchlo uhneťte hladké cesto. Nehneťte ho príliš dlho, ani nenechajte suroviny zmäknúť, cesto by bolo po upečení tvrdé.

2. Medzitým pripravte náplň. Jablká olúpte, zbavte jadierok a nakrájajte na kocky zhruba 1 x 1 cm. Pridajte k nim krupicový cukor, vanilkový extrakt a citrónovú šťavu. Premiešajte, presypte do cedidla na mise, do ktorej bude kvapkať jablková šťava. Nechajte zhruba 30 minút stáť.

3. Odpočinuté cesto rozdeľte pomyselne na tretiny, jednu odkrojte a vráťte ju späť do chladničky. Nádobu pečenky vyložte papierom na pečenie tak, aby pokrýval jej dno. Z dvoch tretín odkrojeného cesta vyvaľkajte na mierne pomúčenej ploche štvorec zhruba o 6 cm dlhší ako dno pečenky a vložte ho na pripravený papier.

4. Na cesto navrstvite odkvapkané jablká. Šťavu z jabĺk zmiešajte so škrobom a nalejte na jablká.

5. Zo zvyšného cesta vyvaľkajte na ľahko pomúčenej ploche tenký plát a nakrájajte ho na pruhy o šírke zhruba 1 cm. Skladajte ho na jablká do tvaru mriežky. Priklopte pečenku vekom a pečte zhruba 35–40 minút. Na konci pečenia strážte povrch koláča, aby príliš nezhnedol. Pred podávaním nechajte aspoň 1 hodinu vychladnúť.