Kysnutý hruškový koláč s pekanovou posýpkou

Kysnutý hruškový koláč s pekanovou posýpkou

15 porcií

 

2 hodiny 

 

Kombinácia hrušiek, škorice a pekanových orechov vás dostane. Túto typicky podzimnú zostavu perfektne dopĺňa kysnuté cesto, ktorého príprava však v mnohých z nás vyvoláva mierne obavy. S pomocnou rukou multifunkčného kuchynského robota a osvedčeným receptom profesionálnej cukrárky Tamary Adamčíkovej je našťastie úspech zaručený.

 

Suroviny:

Cesto:
500 g hladkej múky
60 g masla
5 g soli
50 g cukru krupica  
1 vajce
335 ml mlieka  
20 g čerstvého droždia

Náplň: 
1 kg hrušiek   
10 g škorice   
100 g cukru krupica
200 g marhuľovej marmelády

Pekanová posýpka:   
75 g hladkej múky 
1 lyžička mletej škorice 
90 g trstinového cukru  
80 g rozpusteného masla 
60 g pekanových orechov nasekaných nahrubo

Na potretie:     
150 g masla
50 ml rumu 
80 g práškového cukru

 

 Postup:

  1. Mlieko ohrejte, aby bolo vlažné (pozor, nie horúce!). Zamiešajte doňho cukor a rozdrobte droždie, prikryte a nechajte vzísť kvások.    

  2. Do misy robota nasypte múku a soľ, pridajte vajce, rozpustené maslo a vzídený kvások. Vypracujte cesto a nechajte ho asi hodinu nakysnúť na dvojnásobný objem.  

  3. Plech (asi 30 x 40 cm) vymažte maslom a vysypte múkou. Cesto vyvaľkajte tak, aby odpovedalo tvaru a veľkosti plechu.    

  4. Cesto preneste na plech a roztlačte ho až do okrajov. Povrch poprepichujte vidličkou, potrite rozpusteným maslom a marhuľovou marmeládou.    

  5. Hrušky očistite a nakrájajte na štvrtinky. Tie rozložte po celom povrchu a posypte cukrom a škoricou.

  6. Všetky suroviny na posýpku spracujte v robote a hotovou posýpkou koláč rovnomerne posypte.   

  7. Plech vložte do rúry predhriatej na 210 °C a pečte asi 20 – 30 minút. Po vybratí celý koláč potrite rozpusteným maslom zmiešaným s rumom a práškovým cukrom.   

 

Kysnutý hruškový koláč s pekanovou posýpkou