Lávové tortičky

Lávové tortičky

4-6 porcií

30 minút

Lávové tortičky si získajú srdcia všetkých milovníkov čokolády. Už na prvý pohľad lákajú na rozkrojenie, keď sa však dostanete k ich stredu v polotekutej konzistencii, razom sa dostanete do čokoládového neba. V kombinácii so zmrzlinou a kyslým ovocím sa môžete tešiť na explóziu chutí a rozžiarené oči degustátorov.  

 

Suroviny:

1 lyžica práškového cukru
125 g masla nakrájaného na kocky
100 g horkej čokolády
2 vajcia
2 žĺtky
1 lyžička vanilkového extraktu
6 lyžíc hladkej múky
¼ lyžičky soli  

 

Postup:

  1. Maslo a čokoládu spoločne rozpustite a dôkladne premiešajte. Pridajte práškový cukor a opäť premiešajte. Pridajte vajcia, žĺtky, vanilkový extrakt, múku, soľ a vypracujte cesto.  

  2. Mištičky vymažte maslom a naplňte ich pripraveným cestom do ¾ ich objemu a dajte odpočinúť do chladničky na 2 hodiny.

  3. Rúru predhrejte na 180 ° C a upečte jeden dortíků na skúšku, aby ste správne odhadli dobu pečenia a vnútro koláčika zostal naozaj tekutý. Pečte ho 8-9 minút, vytiahnite z rúry a rozrežte. Ak je vonkajšia strana upečená a vnútro tekutý, môžete rovnako dlho a pri rovnakej teplote upiecť aj zvyšok tort.

  4. Tortičky posypte práškovým cukrom a podávajte teplé, najlepšie v kombinácii s vanilkovou zmrzlinou.