Marhuľovo - jablkový koláč

Marhuľovo - jablkový koláč

12 porcií

 

cca 1 hod príprava + 1 hod pečenie + chladnutie do druhého dňa

 

Čo si predstavíte, keď sa povie letný koláč? Hneď po tom rebarborovom sa väčšine z nás vybaví podmanivá chuť marhúľ. Ak ešte nemáte svoj obľúbený recept, inšpirujte sa tým, ktorý nám prezradila profesionálna cukrárka Tamara Adamčíková

 

Suroviny:

Cesto:  
400 g hladkej múky
100 g mletých mandlí 
350 g zmäknutého masla    
13 g kypriaceho prášku do pečiva  
250 g trstinového cukru 
2 vajcia 
30 g vanilkového cukru 
50 g plátkových mandlí
vajce na potretie

Náplň: 
1 kg jabĺk  
500 g marhúľ  
100 g trstinového cukru  
600 ml smotany na šľahanie 

 Postup:

  1. Všetky suroviny na cesto spracujte pomocou kuchynského robota tak, aby vznikla hladká a pevná hmota. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte vychladnúť.    

  2. Medzitým si predhrejte rúru na 180 °C. Pekáč (cca 35 x 25 cm) či koláčovú formu vymažte maslom a vysypte (najlepšie hrubou) múkou.    

  3. Jablká a marhule očistite, nakrájajte na plátky a premiešajte s cukrom.    

  4. Stuhnuté cesto si rozdeľte na dve polovice. Jednu časť rozvaľkajte a vzniknutú placku vyložte na pripravený pekáč. Cesto po celom povrchu prepichnite vidličkou a navrstvite naňho ovocie.    

  5. Z druhej polovice cesta vytvorte pásiky a naskladajte ich na povrch koláča tak, aby vytvorili mriežku. Potom povrch potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte plátkami mandlí.   

  6. Pečte v predhriatej rúre približne jednu hodinu. Ihneď po vybratí z rúry koláč prelejte smotanou a nechajte v chladničke vychladnúť do druhého dňa. Servírujte pocukrované.   

 

Marhuľovo - jablkový koláč