Mäsový koláč

Mäsový koláč

 

8 porcií

 

145 minút

Obľúbený koláč nielen pre milovníkov mäsa. Recept pochádza z Anglicka, kde je mleté mäso so zeleninou zapečené pod vrstvou zemiakov známe ako pastiersky koláč. Vďaka zemiakovej „prikrývke“ zostane mäso krásne šťavnaté a koláč výborne chutí aj studený. Perfektné jedlo na horskú salaš aj na zimný večierok alebo letný piknik.

Suroviny:

1 kg zemiakov

500 g hovädzieho alebo jahňacieho mäsa (stehno, plece, kolienko, krk, roštenka)

1 zeler

2 mrkve

2 petržleny

2 stopky zeleru

2 cibule

2 lyžice slnečnicového oleja

2 strúčiky cesnaku

200 ml červeného vína

2 lyžice worcesterské omáčky

2 lyžice hladkej múky

400 g drvených rajčín z konzervy

3 bobkové listy

1 lyžička sušeného tymianu

1 lyžička muškátového oriešku

350 ml hovädzieho vývaru

2 lyžice masla

mlieko podľa potreby

20 g strúhaného parmezánu

soľ a čerstvo namleté čierne korenie

 

kuchynský robot ETA Gratus s príslušenstvom mlynček na mäso, strúhadlo a metla na šľahanie

väčší hrniec

väčšia panvica s pokrievkou
zapekacia misa  

Postup:

1. Zemiaky olúpte, nakrájajte na väčšie kúsky a varte v osolenej vode 25 minút. Medzitým nameľte mäso na mlynčeku robota ETA Gratus na strednej rýchlosti. Zostávajúcu koreňovú zeleninu a cibuľu olúpte a na hrubom strúhadle nastrúhajte na strednej rýchlosti.

 

2. Vo väčšej panvici rozohrejte olej a opečte namleté mäso. Akonáhle mäso odparí vodu a začne sa opekať na tuku, vyberte ho. Do panvice pridajte zeleninu (okrem zemiakov) a opekajte zhruba 5 minút dozlata. Prelisujte cesnak, vráťte späť mäso a zalejte červeným vínom. Nechajte odpariť alkohol, zaprášte múkou a pridajte rajčiny, bobkový list a tymian. Podľa chuti osoľte, okoreňte čiernym korením a pridajte muškátový oriešok na ovoňanie. Prilejte vývar, pár kvapiek worcestrovej omáčky a na miernom stupni nechajte variť zhruba 30 minút pod pootvorenou pokrievkou. Občas premiešajte.


3. Trúbu predhrejte na 180 °C. Uvarené zemiaky zlejte, vsypte do misy robota, pridajte maslo a trochu mlieka. Pomocou metly na šľahanie vyšľahajte na strednej rýchlosti hladkú kašu. Zapekaciu misu naplňte mäsovou zmesou, na ňu navrstvite zemiakovú kašu a posypte parmezánom. Pečte zhruba 30–45 minút, pokiaľ povrch nezozlátne. Môžete nechať schladnúť, alebo rovno podávať.