Mliečne žemle

Mliečne žemle

 

20 žemlí

 

35 minút + doba vykysnutia

Najskôr tieto lahodné žemle vraj upiekli pekári vo Francúzsku. Mäkké, po mlieku voňajúce pečivo si vyslovene hovorí o namazanie maslom a marmeládou a hodí sa tak predovšetkým na raňajky. Vynikajúco chutia ale aj samotné. Vy si k nim uvarte kávu alebo čaj, deti ich ocenia s kakaom.

Suroviny:

180 ml mlieka

1 lyžička medu

450 g hladkej múky

20 g čerstvého droždia

100 g masla

1 vajce

100 g práškového cukru

štipka soli

 

kuchynský robot ETA Gratus s príslušenstvom hnetací hák

utierka

rajnica

plech na pečenie
papier na pečenie  

Postup:

1. V mise robota ETA Gratus zmiešajte 100 ml mlieka, med, 150 g hladkej múky a rozdrobené droždie. Pomocou hnetacieho háku vypracujte hladké cesto. Prikryte ho utierkou a nechajte na teplom mieste 1 hodinu kysnúť.

 

2. Medzitým v rajnici rozohrejte maslo a nechajte ho vychladnúť. Po hodine kysnutia pridajte do cesta zostávajúce suroviny a vymieste hladké nelepivé cesto. Prácu vám zjednoduší hnetací hák. Cesto prikryte utierkou a nechajte ďalšiu hodinu na teplom mieste kysnúť.

 

3. Trúbu predhrejte na 200 °C. Cesto vyklopte na pomúčenú pracovnú dosku. Rozdeľte ho na 20 rovnako veľkých kúskov, každý rozdeľte na tri časti, rozváľajte na pruhy a spleťte z nich vrkoč. Môžete ich na povrchu dvakrát narezať ostrým nožom ako ozdobu.

4. Žemle skladajte na plech vyložený papierom na pečenie, potrite ich vodou a pečte zhruba 15 minút, až pokiaľ nezozlátnu. Vytiahnite ich a nechajte schladnúť.  

ETA TIP: Žemle, ktoré nezjete hneď, zavákuujte! Vo vaukovacom sáčku vám vydržia čerstvé až 8 dní.