Morčacie guličky

Morčacie guličky

 

4 porcie

 

30 minút

Morčacie mäso má nízky obsah tuku a vyšší podiel zinku a vitamínu B12. Je ľahko stráviteľné, a tak ho môžu jesť aj malé deti alebo ľudia v rekonvalescencii. Odporúča sa športovcom, ale tieto skvelé morčacie guličky si užijú všetci. Servírujte ich napríklad na taliansky spôsob s paradajkovou omáčkou a cestovinami alebo so zeleninovým šalátom.

Suroviny:

500 g morčacích pŕs
2 stonky zeleru alebo 1 hrsť listového zeleru
1 červená cibuľa
1 žĺtok
1 hrsť čerstvých bylín (rozmarín, oregano, bazalka, tymian, medovka, ligurček, estragón)
½ citrónu
6 lyžíc olivového oleja
soľ a čerstvo namleté čierne korenie

Postup:

1. Cibuľu olúpte, nakrájajte nadrobno a opečte na 1 lyžici oleja dozlata. Odstavte a nechajte trochu schladnúť. 

2. Medzitým mäso nameľte najemno v mlynčeku na mäso v robote Gratus, bylinky a zeler nasekajte nadrobno. Premiešajte, postrúhajte kôru z ½ citróna a pridajte trochu citrónovej šťavy (zhruba 2 lyžice). Osoľte, pridajte čierne korenie, 1 lyžičku oleja a vmiešajte žĺtok a opečenú cibuľu. Zo zmesi naberajte lyžicou kúsky a tvarujte z nich guličky. 

3. Zvyšný olej rozohrejte a opečte na ňom guličky zo všetkých strán dozlata, na strednom stupni to trvá zhruba 8 minút. Použiť môžete aj Pečenku – rozohrejte v nej olej, naskladajte do nej guličky, pečte 5 minút, obráťte a dopečte 5 minút dozlatista.