Musaka

Musaka

 

5 porcií

 

120 minút

Ochutnajte kúzlo pravého Balkánu. Musaka je tradičný grécky pokrm, ktorý obsahuje predovšetkým mleté mäso, škoricu, baklažán a paradajky. Príprava je síce časovo náročnejšia, ale ak použijete kvalitné suroviny, výsledok bude zaručene stáť za to. Musaku môžete piecť v jednej veľkej forme alebo v niekoľkých menších mištičkách tak, aby mal každý svoju porciu. Podávať ju môžete samotnú alebo s bielym chlebom či s tzatziki.

Suroviny:

Musaka:
1 baklažán
6 zemiakov
2 cukety
500 g mletého hovädzieho mäsa
100 g paradajkového pretlaku
400 g konzervovaných drvených paradajok
125 ml suchého červeného vína
1 cibuľa
4 strúčiky cesnaku
4 lyžice olivového oleja
½ lyžičky mletej škorice
1 bobkový list
štipka drveného nového korenia
soľ a čerstvo namleté korenie

Bešamel:
1 l mlieka
100 g masla
75 g hladkej múky
štipka soli
štipka muškátového orieška

Postup:

1. Baklažán nakrájajte na tenké plátky, ľahko ich posoľte a nechajte ich odpočinúť zhruba 30 minút, aby "vypotili" prebytočnú vodu.

2. Medzičasom olúpte zemiaky a nakrájajte ich na 0,5 cm silné plátky. Cuketu nakrájajte na tenšie, približne 0,3 cm plátky. Cibuľu olúpte a nakrájajte nadrobno. Cesnak olúpte.

3. Baklažán osušte papierovou utierkou, presuňte do misky, pridajte zemiaky a cuketu, posypte škoricou, zľahka osoľte a premiešajte s 2 lyžicami oleja. Do Pečenky vložte grilovaciu mriežku, naskladajte na ňu zeleninu a zapekajte zhruba 7–10 minút, až kým nechytí zlatistú farbu. Spoločne s mriežkou vyberte zeleninu z Pečenky a nechajte mierne vychladnúť.

4. Medzitým v panvici rozohrejte zvyšný olej a opekajte na ňom cibuľu zhruba 5 minút. Prelisujte cesnak, pridajte mleté mäso a za stáleho miešania ho postupne od seba oddeľujte. Akonáhle pustí šťavu, nechajte ho pár minút dusiť, zamiešajte paradajkový pretlak a opekajte 3 minúty. Prilejte paradajky a víno, okoreňte bobkovým listom a novým korením a varte za občasného premiešania na miernom stupni zhruba 20 minút.

5. Medzitým si v hrnci rozpustite maslo, opražte na ňom múku ako pri príprave zápražky a akonáhle chytí zlatistú farbu, pozvoľna prilievajte mlieko a stále miešajte, aby nevznikli hrudky. Bešamel ochuťte soľou a muškátovým orieškom a na strednom stupni povarte za občasného miešania zhruba 20 minút kým nezhustne.

6.​​​​​​ Do nádoby Pečenky postupne vrstvite opečené zemiaky, cuketu, baklažán a mäsovú zmes. Okoreňte podľa chuti, prelejte bešamelom a pečte zhruba 25–30 minút kým povrch nechytí zlatú farbu. Ak by ste chceli musaku pripraviť v rúre, navrstvite všetky suroviny do pekáča a pečte zhruba o 10 minút dlhšie na 180 °C.