Pirohy

Pirohy

 

4 porcie

 

165 minút

Podobne ako iné národné špeciality našej zemepisnej šírky a tradičná poľská kuchyňa vychádzajú z pomerne skromných surovín: zemiakov, cibule, obilnín a kapusty. Pirohy ich kombinujú všetky naraz a hoci si ich väčšina ľudí predstaví ako pečené plnené rohlíčky, v skutočnosti sú to nekysnuté knedličky s rôznymi druhmi slaných a sladkých náplní. Medzi najobľúbenejší variant patrí zmes zemiakov, húb a cibule.

Suroviny:

Cesto:
1 vajce
400 g tučného bieleho jogurtu
1 lyžička soli
200 g polohrubej múky
kyslá smotana, hustý biely jogurt alebo tučný tvaroh (z vaničky) na podávanie

Náplň:
2 cibule
90 g masla
500 g šampiňónov
350 g zemiakov
soľ a čerstvo namleté korenie

ETA Gratus
ETA Pečenka s grilovacím roštom
hrniec
potravinárska fólia
papier na pečenie

Postup:

1. V mise robota vyšľahajte rozklepnuté vajce, pridajte jogurt a soľ a zapnite na nízke otáčky. Po troškách pomaly pridávajte múku a akonáhle je celá spracovaná, nechajte cesto hniesť ešte zhruba 5 minút. Vyklopte ho na potravinársku fóliu, ľahko posypte múkou, zabaľte a dajte vychladnúť do chladničky aspoň na 2 hodiny. Pokiaľ nemáte kuchynský robot, vyšľahajte vajce s jogurtom a soľou a varechou zapracujte múku.

2. Medzitým olúpte zemiaky a uvarte ich v mierne osolenej vode domäkka, zhruba 15 minút.

3. Medzitým olúpte cibuľu a nakrájajte ju nadrobno. V panvici rozohrejte 2 lyžice masla a cibuľu opekajte na miernom stupni zhruba 10 minút, občas premiešajte. Šampiňóny zatiaľ očistite a nakrájajte na menšie kúsky.

4. Akonáhle bude cibuľa osmažená do zlata vyberte ju, do panvice pridajte ďalšie 2 lyžice masla a šampiňóny a opekajte pokiaľ nepustí vodu a tá sa následne takmer úplne neodparí, trvá to zhruba 5 minút.

5. Uvarené zemiaky sceďte, vložte do veľkej misy, pridajte 2 lyžice masla a mačkajte na kašu. Pridajte hotové šampiňóny, cibuľu a premiešajte. Ak je potrebné, dochuťte soľou a korenín.

6. Cesto vyberte z chladničky a rozdeľte na dve polovice. Postupne vyváľajte každý diel na pomúčenej doske na plát silný zhruba 0,5 cm a vykrajujte z cesta kolieska o priemere zhruba 7 cm.

7. Doprostred vykrojeného kolieska dajte 1–2 lyžičky pripravenej náplne. Okraje kolieska potrite vodou, preložte ich a pritlačte k sebe. Vytvarované pirôžky odkladajte stranou na pomúčenú plochu.

8. Pečenku zapnite a nechajte zhruba 20 minút predhriať. Vo väčšom hrnci zahrievajte ľahko osolenú vodu až k varu a uvarte v nej postupne všetky pirôžky 6 minút. Uvarené pirôžky vyberte a nechajte ľahko odkvapkať.

9. Na dno pečenky umiestnite grilovací rošt, naňho vložte vystrihnutý papier na pečenie a naskladajte pirôžky. Potrite ich na povrchu troškou oleja a postupne všetky pečte 10–15 minút do zlata. Vyberte a podávajte s kyslou smotanou či tučným jogurtom.