Rybacia polievka Halaszlé

Rybacia polievka Halaszlé

 

2 porcie

 

55 minút

Pod krkolomným názvom sa ukrýva hutná rybacia polievka spravidla z niekoľkých druhov rýb. Pokiaľ sa rozhodnete pripraviť Halaszlé z kapra, rozhodne použite aj žľazu a ikry. Dodajú polievke výraznejšiu chuť. Mletá červená paprika a cibuľa sú neoddeliteľnou súčasťou maďarskej kuchyne, a tak nechýba ani v tomto recepte. K jej zaujímavej chuti sa budete radi vracať po celý rok.

Suroviny:

2 cibule

2 svetlé zelené papriky

2 červené papriky

2 zemiaky

350 g rybacích filiet

2 lyžice rastlinného oleja

2 strúčiky cesnaku

400 g konzervovaných drvených paradajok

150 ml bieleho vína

1 lyžica sladkej mletej papriky

½ lyžičky mletej údenej papriky

štipka mletej pálivej papriky podľa chuti

500 ml rybacieho vývaru

soľ a čerstvo namleté korenie

1 hrsť čerstvých byliniek na ozdobu

 

ETA Pečenka

Postup:

1. Cibuľu olúpte a nakrájajte nadrobno. Papriky zbavte jadierok a nakrájajte na tenké rezančeky dlhé zhruba 2 cm. Zemiaky olúpte a nakrájajte na kocky. Filety nakrájajte na veľkosť sústa.

2. V nádobe pečenky rozohrejte olej a opekajte cibuľu a papriky 3–5 minút. Pridajte pretlačený cesnak a opekajte ďalšie 2 minúty, vlejte paradajky a víno, zaprášte sladkou a údenou paprikou (podľa chuti môžete prisypať aj štipku pálivej papriky) a premiešajte. Nechajte dusiť 10 minút.

3. Pridajte zemiaky, rybu a rybací vývar a varte domäkka zhruba 20 minút. Osoľte, okoreňte a ozdobte bylinkami podľa chuti.