Vývar, ktorý je grunt

Vývar, ktorý je grunt

 

6 porcií

 

280 minút

 

Suroviny:

Vývar:

3 mrkve

¼ zeleru 

1 cibuľu 

3 petržleny 

3 kuracie skelety 

8 kuracích krídiel 

5 guličiek nového korenia 

2 bobkové listy 

1 lyžica olivového oleja 

soľ a čerstvo namleté čierne korenie  

 

Rezance:

250 g polohrubej múky 

4 žĺtky 

4 lyžica vody 

múka na pomúčenie 

 

ETA Gratus s nadstavcom hnetací hák, s nadstavcom na krájanie kociek a s nadstavcom na cestoviny (váľanie cesta a krájanie rezancov) 

potravinárska fólia hrniec 

Postup:

1. Trúbu predhrejte na 180 °C. Všetku zeleninu olúpte. 1 mrkvu, 1 petržlen a zeler nakrájajte na väčšie kúsky. Cibuľu rozpoľte. Umyte kosti a krídla dajte do pekáča spoločne s pokrájanou zeleninou a korením. Pokvapkajte olivovým olejem a pečte 45 minút.  

 

2. Upečenú zeleninu, kosti a korenie presypte do hrnca, zalejte studenou vodou, osoľte, pridajte čierne korenie a varte na miernom stupni 2 až 3 hodiny. Počas varenia zbierajte penu z povrchu. 

 

3. Medzitým pripravte cesto na rezance. Do misy preosejte múku, osoľte, pridajte žĺtky a prilejte vodu. S pomocou hnetacieho háku robotu Gratus začnite pri nízkych otáčkach vypracovávať cesto. Otáčky postupne zvyšujte, pokiaľ cesto nie je hladké a tvorí guľu. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a dajte na 30 minút do chladničky. Ak robot nemáte, spracujte ho ručne.  

 

4. Odpočinuté cesto niekoľkokrát prehnite a zľahka premieste na pomúčenej ploche a s pomocou nadstavca na váľanie na robote Gratus rozváľajte na plát. Na krájači ho rozkrájajte na rezance. 

 

5. Vývar preceďte, z kuracích kostí a krídel oberte mäso a natrhajte ho na menšie kúsky. Čerstvú mrkvu a petržlen nakrájajte s pomocou nadstavca na krájanie kociek na robote Gratus. Mäso a zeleninu vložte do čistého vývaru a na miernom stupni varte zhruba 20 minút. Rezance uvarte vo vriacej osolenej vode zhruba 1 minútu, až vyplávajú na hladinu. Presuňte ich na tanier, zalejte horkým vývarom a podávajte.