Zapečená zelenina (Ratatouille)

Zapečená zelenina (Ratatouille)

 

4 porcie

 

45 minút

Ratatouille je tradičný francúzsky zeleninový pokrm zdanlivo pripomínajúci naše lečo. Na tanieri hrá všetkými farbami a môžete ho podávať teplý, vlažný aj studený. Výborne sa hodí ako príloha ku grilovanému mäsu, ale plne vás zasýti aj ako samostatný chod. S chrumkavou bagetou a pohárom vychladeného vína chutí najlepšie na slnečnej terase.

Suroviny:

1 vetvička rozmarínu

1 vetvička tymianu

5 zrelých paradajok

2 stredne veľké cukety

1 väčší baklažán

1 červená paprika

1 žltá paprika

1 červená cibuľa

2 strúčiky cesnaku

3 lyžice olivového oleja

soľ a čerstvo namleté korenie

pár lístkov bazalky na ozdobenie

 

ETA Pečenka

Postup:

1. Rozmarín a tymian nasekajte nadrobno. Paradajky, cukety a baklažán nakrájajte na tenké plátky (menej ako 0,5 cm). Papriky zbavte jadierok a nakrájajte na kocky o veľkosti zhruba 4 x 4 cm. Cibuľu olúpte, nakrájajte na mesiačiky a oddeľte jednotlivé plátky. Cesnak olúpte.

 

2. Do nádoby pečenky vložte všetku zeleninu, prisypte rozmarín a tymian, prelisujte cesnak, pokvapkajte olejom a podľa chuti osoľte a okoreňte. Premiešajte a pečte zhruba 25 minút.

 

3. Nechajte ľahko vychladnúť a jednotlivé porcie ozdobte lístkami bazalky.