Zemiaková kaša s kapustou

Zemiaková kaša s kapustou

4 porcie

60 minút

Netradičný variant dobre známej prílohy, ako by bol stvorený do jesenného nečasu. A nie je sa čomu diviť – recept má svoj pôvod v Írsku, kde sa najrôznejšie kaše a iné hrejivé jedlá tešia veľkej obľube. Kapusta dodá pokrmu prekvapivý šmrnc a aj „obyčajná“ zemiaková kaša tak môže byť vďaka malej inovácii gurmánskym zážitkom. 

 

Suroviny:

1 lyžica masla
1 lyžica olivového oleja  
1 menšia cibuľa nakrájaná na kocky
400 g kapusty
1 kg zemiakov nakrájaných na kocky
125 ml vody
125 ml smotany na šľahanie
soľ, čierne korenie podľa chuti
pažítka na podávanie

multifunkčný tlakový hrniec ETA Tauro

Postup:

  1. Hrniec zapnite na program Varenie bez veka, pridajte doňho maslo, olej a oboje nechajte rozpustiť. Pridajte cibuľu, ktorú restujte 2 minúty, potom k nej pridajte kapustu a spoločne restujte do doby, kým kapusta zmäkne. Nakoniec do hrnca pridajte zemiaky a prilejte vodu. Osoľte, okoreňte. Vypnite program Varenie bez veka.  

  2. Nasaďte veko a zapnite program Tlakové varenie na 5 minút. Po skončení programu stlačte tlačidlo STOP, vypustite tlak a odoberte veko. Obsah hrnca premiestnite do misky, zalejte smotanou a spoločne rozmixujte na požadovanú konzistenciu. Prípadne ešte dochuťte. Podávajte s maslom a posypané pažítkou. 

 

Zemiaková kaša s kapustou