Žemľovka

Žemľovka

 

8 porcií

 

80 minút + namočenia hrozienok

Nad žemľovkou mnoho ľudí ohŕňa nos, ale to asi neochutnali voňavú, zapečenú, chrumkavú žemľovku, v ktorej sa striedajú vrstvy šťavnatých sladkých jabĺčok s hrozienkami s pečivom. Vďaka snehu z bielkov získa toto jednoduché jedlo punc sviatočného dezertu. Poprášte ho práškovým cukrom a podávajte vlažné.

Suroviny:

30 g hrozienok

3 lyžice rumu

8 starších rožkov

6 jabĺk

2 vajcia

500 ml mlieka

1 lyžička mletej vanilky

1 lyžica mletej škorice

150 g krupicového cukru (alebo podľa sladkosti jabĺk)

250 g plnotučného tvarohu

½ bio citróna

maslo na vymazanie

 

ETA Pečenka

ručný šľahač ETA Lento

robot Gratus s nástavcom na strúhanie

Postup:

1. Hrozienka namočte na 30 minút do rumu.

 

2. Medzitým pokrájajte rožky na kolieska, jablká olúpte, zbavte jadierok a nastrúhajte na plátky (dobre to ide na strúhadle typu mandolína alebo na nástavci na strúhanie u robota Gratus). Bielky oddeľte od žĺtkou. Pečenku vymažte maslom a na dno poukladajte vrstvu rožkov.

 

3. Mlieko zmiešajte so žĺtkami, vanilkou, škoricou a polovicou cukru. Tvaroh premiešajte s 2 lyžicami cukru a pridajte nastrúhanú citrónovú kôru. Hrozienka zlejte a vmiešajte do tvarohu.

 

4. Rožky ľahko prelejte mliečnou zmesou, zakryte polovicou nastrúhaných jabĺk, zakryte vrstvou rožkov, prelejte mliečnou zmesou a potrite tvarohom. Pokryte ďalšou vrstvou rožkov, prelejte ju mliečnou zmesou, pridajte zvyšné jablká, naskladajte navrch poslednú vrstvu rožkov a zalejte zvyšným mliekom. Pečte zhruba 35–40 minút, pokiaľ povrch ľahko nezhnedne.

 

5. V mise vyšľahajte z bielkov so zvyšným cukrom tuhý sneh. Rozotrite ho na povrch žemľovky, môžete ho nastriekať aj z cukrárskeho vrecka. Nechajte zhruba 10 minút zapiecť, až sa špičky snehu ľahko sfarbia do zlata. Vypnite pečenku a nechajte žemľovku zhruba 30 minút chladnúť, potom podávajte.