Čo sme varili v roku 1962?

Čo sme varili v roku 1962?

ETA tento rok oslavuje krásnych 80 rokov. Vysávače, fény, žehličky, varné platničky či mixéry boli celú tú dobu súčasťou našich domácností! Poďte si s nami zaspomínať a nahliadnuť do kuchýň našich babičiek, či tam niekde neleží zabudnutý poklad!

V šesťdesiatych rokoch okúzlila ETA Čechoslovákov pečenkou, malým hrncom na pečenie alebo malou prenosnou rúrou vhodnou na chaty, chalupy a pribalenou so sebou na dovolenky. Napriek tomu, že sa pečenka vyrábala iba jedno desaťročie, než bola jej výroba v roku 2014 obnovená, dodnes ju nájdete v kuchyniach, ktoré sa využívali predovšetkým sezónne alebo tam, kde nebolo miesto na rúru.

Návod k obsluhe pečenky obsahoval aj časť s receptami. Pokiaľ doma objavíte pôvodnú pečenku alebo už máte model vyrobený v tomto miléniu, možno vás pobavia recepty zo šesťdesiatych rokov, ktoré ukazujú, čo ľudia vtedy jedli, aj vtedajšie trendy v kuchyni.

Recepty sme nechali v originálnej pôvodnej verzii, napriek tomu, až v ingredienciách nájdete zmienku o rastlinných maslách, neberte to doslova, rastlinné maslá sú veľmi nezdravé.

Prekvapenie na grile

4 silnejšie bravčové rezne, 8 sušených sliviek, 1–2 jablká, tymian, mleté korenie, 100 g slaniny, 40 g oleja, soľ

Rezne pozdĺžne z jednej strany rozrežeme tak, aby vznikla kapsa. Do každej kapsy vložíme dve vopred namočené slivky a dva tenké plátky jablka. Okraje sklepeme paličkou, aby náplň nevypadla. Okoreníme a potrieme olejom. Po 2–3 hodinách vložíme na dosku zahriateho grilu, obložíme plátkami slaniny, priklopíme vrchnú dosku a grilujeme 6–8 minút. Podávame s chlebom.

Kapor na cesnaku

4 porcie kapra (môže byť aj iná ryba alebo rybie filé), 2–3 strúčiky cesnaku, 60 g oleja, soľ, pažítka alebo petržlenová vňať

Porcie kapra osušíme utierkou, potrieme pretlačeným cesnakom a prelejeme olejom. Vložíme na dosku zahriateho grilu, priklopíme vrchnú dosku a grilujeme asi 4–6 minút. Nakoniec posolíme. Mäkké porcie kapra položíme na predhriate taniere a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou. Podávame s varenými zemiakmi, so zemiakovou kašou alebo s chlebom.

Kuracia pečeň s jablkami

400 g kuracích pečienok, 40 g masla alebo rastlinného masla Juno, 1–2 jablká, soľ

Kuracie pečienky vložíme na dosku zahriateho grilu a asi 2 minúty opekáme. Potom obložíme plátkami jabĺk a opekáme ďalšie dve minúty. Hotové pečienky ľahko posolíme, na tanieri obložíme plátkami jabĺk a poukladáme plátky čerstvého masla alebo rastlinného masla Juno. Podávame s varenými zemiakmi posypanými nasekanou petržlenovou vňaťou.

Hovädzie plátky s bylinkovým maslom

4 hovädzie plátky, 40 g masla, petržlenová vňať, pažítka, soľ

Hovädzie plátky naklepeme (najlepšie sa hodí hovädzia sviečková) a vložíme na dosku zahriateho grilu. Priklopíme vrchnou doskou a grilujeme asi 2–4 minúty. Mäkké plátky položíme na predhriate taniere, na každý plátok položíme kúsok masla rozmiešaného s nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou a podľa chuti osolíme. Podávame s varenými zemiakmi alebo so zemiakovou kašou. Doplníme hlávkovým alebo mrkvovým šalátom resp. kompótom.

Farebné ovocné toasty

100 g plátkového syra, 80 g masla, miešaný kompót (hrušky, broskyne, čerešne, marhule, ananás a pod.), 1 citrón, mleté korenie, veka alebo toastový chlieb

Okvapkané kompótové ovocie rozkrájame na rovnako veľké kúsky. Plátky veky alebo toastového chleba potrieme maslom, poukladáme ovocie, pokvapkáme citrónovou šťavou a ľahko okoreníme. Navrch položíme plátok syra a naňho pripichneme špáratkom ešte kúsok ovocia. Naskladáme na dosku zahriateho grilu a niekoľko minút zapekáme, až sa syr roztaví. Vrchná doska je vo zvýšenej polohe pre zapekanie.

Paradajkové ružičky

8 malých paradajok, 40 g masla, 80 g tvrdého syra, mletá paprika, soľ

Rovnako veľké, pevné paradajky navrchu narežeme asi do polovice a roztvoríme. Do rezu vložíme malý plátok syra, osolíme, poprášime mletou paprikou a poukladáme na dosku zahriateho grilu. Povrch paradajok pokropíme rozpusteným maslom. Zapekáme asi 3–6 minút, až sa syr roztaví. Horná doska je vo zvýšenej polohe pre zapekanie. Podávame s kúskom chleba alebo žemľovky.

Zemiakové placky plnené špenátom

500 g varených zemiakov, 70 g hrubej múky, 2 žĺtky, soľ, 300 g zmrazeného špenátového pretlaku, 1–2 strúčiky cesnaku, 40 g cibule, 2 bielky, 3–4 lyžice mlieka, 20 g hladkej múky, 40 g rastlinného tuku Hera či Juno, 40 g oleja na potretie zemiakových placiek

Nasekanú cibuľu speníme na rastlinnom tuku, na ňu vložíme zmrazený špenátový pretlak a podusíme. Potom zaprášime múkou a ešte chvíľu dusíme. Nakoniec zalejeme mliekom s rozšľahanými bielkami, osolíme, ochutíme pretlačeným cesnakom a za stáleho miešania necháme vajcia zraziť. Uvarené prelisované zemiaky zmiešame s múkou, žĺtkami, štipkou soli a vypracujeme cesto. Potom rozdelíme na 8 dielov, z každého vyváľame placku a kladieme na dosku zahriateho grilu. Asi po 3 minútach obrátime, priklopíme vrchnou doskou a opekáme ešte asi 4–6 minút. Opečené placky pokvapkáme olejom, potrieme duseným špenátom, stočíme a hneď podávame.

Zelerové opečenky

300 g zeleru, 1 menší zemiak, ½ cibule, 1 vajce, 20–30 g múky, mleté korenie, soľ, 40 g oleja

Olúpaný surový zeler a zemiak nastrúhame, pridáme nasekanú cibuľu, vajce, múku, osolíme a okoreníme. Zmes dobre premiešame, lyžicou alebo malou naberačkou lejeme na dosku zahriateho grilu, rozotrieme do tvaru placky a asi 3–4 minúty opekáme. Potom obrátime, priklopíme vrchnou doskou a opekáme ešte asi 4–6 minút. Opečené placky potrieme olejom. Pred opekaním môžeme tiež pridať nadrobno rozkrájanú údeninu alebo údené mäso. Podávame s varenými zemiakmi a doplníme zeleninovým šalátom.

Kelový prejt

300 g kapusty, 100 g mäkkej salámy, 1 vajce, 1 žemľa, 1 dl mlieka, ½ cibule, 1–2 strúčiky cesnaku, 1 lyžica oleja, 1–2 lyžice strúhanky, mleté korenie, soľ

Kel zbavený zlých listov rozkrojíme a v osolenej vode uvaríme. Vychladnutý, odkvapkaný kel umelieme na mäsovom strojčeku spolu s údeninou, cibuľou, cesnakom a žemľou vopred namočenou v mlieku. Pridáme vajce, soľ, mleté korenie, podľa potreby trochu strúhanky a dobre premiešame. Zmesou naplníme misku vytretú olejom alebo masťou a vysypanú strúhankou. Vložíme medzi dosky zahriateho grilu nastaveného na stupeň 3 a asi 20–25 minút zapekáme.

Zemiakový nákyp so syrom

400 g zemiakov, 2–3 vajcia, 30–40 g hrubej múky, 100 g šunky, 100 g tvrdého syra, 80 g pórku alebo cibule, 40 g slaniny, petržlenová vňať, prípadne kúsok ligurčeka, soľ, maslo na vymazanie misky

V šupke uvarené, olúpané a postrúhané zemiaky premiešame s 2/3 strúhaného tvrdého syra, kockami šunky, žĺtkami, múkou, nasekanou petržlenovou vňaťou, prípadne ligurčekom a štipkou soli. Nakoniec ľahko vmiešame sneh ušľahaný z bielkov. Rozotrieme do vymastenej misky, vložíme medzi dosky zahriateho grilu nastaveného na stupeň 3 a zapekáme asi 15–18 minút. Posypeme krúžkami cibule alebo póru osmaženými na slanine a zapekáme ďalších 5 minút. Potom gril vypneme a necháme niekoľko minút dôjsť.