Varenie troch generácií. Recepty od babičky, mamičky a dcéry jednej českej rodiny

Varenie troch generácií. Recepty od babičky, mamičky a dcéry jednej českej rodiny

Lucie je dcérou Edity, ktorá býva v dome so svojou svokrou Hanou. Všetky tri sa rady stretávajú v kuchyni, kde spoločne nielen varia, ale hlavne sa rozprávajú.

 

Hana naučila dievčatá variť. „Nevesta varí rovnaké jedlá, ale inak ich dochucuje a vnučka varí a pečie zdravšie varianty,“ hovorí Hana, ktorá má rada tradičnú českú kuchyňu. Na vyhlásenú sviečkovú, guláš, hovädzie na cesnaku, zemiakové knedle a omáčky všetci radi prídu. Edita si pochvaľuje predovšetkým polievky a klasické omáčky, ktoré od svojej svokry odkukala. „Manžel a deti ich majú najradšej,“ smeje sa Edita. Pre rodinu varí obzvlášť rada, predovšetkým cez prázdniny alebo cez víkend, kedy má na varenie a pečenie viac času. Jej špecialitou sú dezerty a zapekané mäsá. Lucie sa s priateľom snaží jesť zdravšie a obidvaja radi pripravujú rýchle, zdravé a ľahké jedlo. „Pri práci stíham variť párkrát do týždňa, priateľ tiež rád varí, tak sa často predbiehame, kto sa dostane do kuchyne prvý,“ smeje sa Lucie, ktorá pracuje rovnako ako jej mamina v materskej škole. Najradšej má sladké jedlá, a tak sa dezerty, buchty, koláče a sladkosti naučila pripravovať zdravším spôsobom, okrem toho s chuťou upravuje ryby, mieša šaláty a s príchodom chladnejšieho počasia varí husté krémové polievky. Práve pečenie odkukala od babičky, ktorá predtým varila každý deň najmenej jednu polievku a hlavné jedlo pre svojho manžela, a dnes pečie hlavne pre deti a vnúčatá. Základy varenia pochytila Lucie od mamky.

 

 

 

 

Iné kuchyne, preverené spotrebiče

Hoci každá z dám má kuchyňu zariadenú podľa seba, tyčový mixér nájdete vo všetkých troch. „Rada používam ešte remosku a ručný šľahač,“ hovorí Hana, ktorú v poslednej dobe okúzlil kuchynský robot ETA Gratus Kuliner. Okrem hnetenia a šľahania cesta a krémov zvládne aj mletie mäsa, rozmixovanie polievok a nakrájanie zeleniny na úhľadné kocky. Obsluha je pritom intuitívna a umývanie veľmi ľahké. U nevesty Edity však pokukovala aj po ETA Pečenke, ktorá funguje na podobnom princípe ako remoska, takže v nej upečiete mäso, zeleninu, koláč a cukrovinky, ale tiež uvaríte polievku alebo prílohu. Nahradí tak vlastne teplovzdušnú rúru a hrniec. „U nás sa najviac zapína rúra, kávovar na espresso a tyčový mixér,“ smeje sa Edita. Na tyčový mixér nedá dopustiť ani Lucie. „Rozmixuje s ním polievku a ušľahá sneh do koláča.“ Ponorný mixér ETA Sapelo má príjemnú ergonomickú rukoväť, tichšiu prevádzku a obsahuje tiež metlu. Ľahké jedlá pripraví skoro sám Luciin obľúbený parný hrniec. Šikovní pomocníci šetria čas a prácu, ale najdôležitejší sú stravníci, ktorí dobré domáce jedlo ocenia, zhodujú sa všetky tri.

 

Hana, svokra a babička

Obľúbené jedlo: Českú klasiku, najviac zemiakovú kašu s rezňom, ale musí byť kurací.

Čo mi chutí od dievčat: Všetko, čo uvaria, od nevesty predovšetkým jej sviečková a od vnučky zdravé múčniky.

 

 

 

Bublanina s jahodami

 

1 plech / 12 porcií

Doba prípravy: 30 minút

Doba chladnutia: 20 minút
Doba pečenia: 25–30 minút

 

200 ml vody

200 ml rastlinného oleja

zhruba 500 g ovocia (jahody, višne...)

250 g krupicového cukru

1 vrecko vanilkového cukru

5 vajec

strúhaná kôra z 1 citróna

360 g polohrubej múky

1 vrecko kypriaceho prášku

štipka soli

maslo na vymazanie plechu

múka na vysypanie plechu

práškový cukor na posypanie

 

kuchynský robot ETA Gratus Kuliner

 

 

1. Vodu premiešajte s olejom a priveďte k varu. Odstavte a nechajte vychladnúť. Ovocie očistite, podľa potreby odkôstkujte.

 

2. Oba cukry vyšľahajte s vajciami a citrónovou kôrou do peny. Prácu vám uľahčia metly na šľahanie v robote Gratus. Pozvoľna prilievajte prevarenú vlažnú vodu s olejom, rozšľahajte, prisypte múku s kypriacim práškom, premiešajte, zľahka osoľte a znovu rozšľahajte.

 

3. Rúru predhrejte na 180 °C. Plech vymažte maslom, vysypte múkou a rozotrite naňho cesto. Poklaďte ho ovocím a pečte v predhriatej rúre zhruba 25–30 minút do zlata. Či je upečený vyskúšajte špajľou – pichnete ju do stredu a vytiahnete. Ak je suchá, cesto je hotové.

 

4. Upečenú bublaninu vytiahnite, nechajte ľahko vychladnúť a pocukrujte.

 

 

Edita, nevesta a mamina

 

Obľúbené jedlo: Najradšej mám tatarák, ale chápem, že ho nie je možné jesť stále, tak sa uspokojím s českou kuchyňou.

Čo mi chutí od dievčat: Asi všetko, viete, ako sa hovorí: keď varí niekto iný, je to vždy dobré.

 

 

 

Bravčová panenka s batátovým pyré

 

4 porcie

Doba prípravy: 15 minút

Doba pečenia: 30 minút

Doba varenia: 30 minút

 

Mäso:

600–800 g bravčovej panenky vcelku

2 lyžice olivového oleja

1 hrsť vetvičiek rozmarínu

4 strúčiky cesnaku

soľ a čerstvo mleté korenie

 

Pyré:

500 g batátov

soľ

 

ETA Pečenka

ručný šľahač ETA Lento

 

1. Panenku očistite, odkrojte viditeľné blanky a mäso z oboch strán osoľte a okoreňte. Opečte ho na rozhriatom oleji zo všetkých strán do zlata, zhruba to trvá 10 minút.

 

2. Do nádoby pečenky prelejte vypečený tuk, vložte mäso, dajte naňho vetvičky rozmarínu, cesnak olúpte a strúčiky (môžete ich aj nakrájať) položte dokola mäsa. Pečte ho do zlata a domäkka zhruba 20 minút, záleží na hrúbke mäsa. V rúre upečte mäso na 200 °C.

 

3. Medzitým pripravte pyré. Batáty olúpte, nakrájajte na kocky a povarte vo vriacej osolenej vode domäkka. Zlejte vodu, batáty roztlačte vidličkou alebo tyčovým mixérom na hladké pyré a podávajte s panenkou. Pred podávaním ju nechajte 5 minút odpočinúť a potom krájajte na 1cm plátky.

 

 

Lucie, dcéra a vnučka
 

Obľúbené jedlo: Sladké dobroty v zdravšom prevedení, šaláty, ryby a husté krémové polievky.

Čo mi chutí od dievčat: Od babičky úplne všetko, raz za čas je tradičná česká klasika potrebná. Koláče a omáčky sú famózne. U maminy tiež rada jem, hlavne šunkofleky a rôzne cestoviny.

 

 

Tekvicový krém

 

4 porcie

Doba prípravy: 15 minút

Doba pečenia: 20 minút

Doba varenia: 5 minút

 

1 tekvica (zhruba o váhe 1 kg)

2 lyžice olivového oleja

300 ml kokosového mlieka

štipka kurkumy

1 červená chilli paprička

limeta na pokvapkanie

1 hrsť listov koriandra

1 hrsť tekvicových semienok (podľa chuti)

soľ a čerstvo mleté korenie

 

tyčový mixér ETA Sapelo

 

1. Rúru predhrejte na 180 °C. Tekvicu umyte, tuhú šupku olúpte, inak ju môžete ponechať. Rozpoľte ju, vyberte semienka a dužinu nakrájajte asi na 2cm plátky. Skladajte ju na plech vyložený papierom na pečenie a pokvapkajte olejom. Pečte zhruba 20 minút domäkka.

 

2. Upečenú tekvicu vyberte, nechajte trochu vychladnúť a rozmixujte ju v hrnci s trochou vody dohladka. Postačí zhruba 150–250 ml. Tyčový mixér ETA Sapelo rozmixuje aj horúcu tekvicu na hladký krém.

3. Prilejte kokosové mlieko, osoľte, okoreňte, ofarbite kurkumou, priostrite nadrobno nasekanou chilli papričkou a premiešajte. Ak je konzistencia veľmi hustá, zrieďte polievku vodou. Pokvapkajte limetovou šťavou a podávajte posypané koriandrom alebo tekvicovými semienkami s kvapkou tekvicového alebo olivového oleja.