Bezlepkové bagely

Bezlepkové bagely

8 porcií

175 minút

Či už držíte bezlepkovú diétu alebo len chcete ochutnať niečo nové, vyskúšajte bagely z bezlepkovej múky. Bagel je veľmi obľúbené pečivo najmä v anglicky hovoriacich krajinách a je unikátny predovšetkým vďaka prstencovému tvaru.

Suroviny:

490 g bezlepkovej múky
7 g sušeného droždia
24 g kryštálového cukru
12 g soli 
300 ml teplej vody
85 g masla izbovej teploty 
voda
1 PL melasy alebo trstinového cukru
8 g soli 
1 vajce
18 g mlieka
sezam, mak, rasca, fenikel podľa chuti 


pekáreň ETA Delicca II

Postup:

1. Do veľkej nádoby so strednými hnetacími hákmi vkladajte postupne vodu, maslo, múku, cukor, soľ a nakonies aj sušené droždie. Zapnite program CESTO. Po dokončení programu dajte hotové cesto aspoň na 30 minút stuhnúť do chladničky.
2. Cesto vyberte z chladničky na múkou vysypanú dosku a ľahko premieste. Rozdeľte na 8 rovnakých dielov. Vytvarujte sploštené kolieska a pomocou rukoväte varešky vytvorte uprostred otvor, potom bagel nasuňte na varešku a niekoľkokrát ním zatočte, aby sa otvor uprostred zväčšil aspoň na 3-4 cm.
3. Medzitým dajte variť do veľkého hrnca vodu so soľou a lyžicou melasy alebo trstinového cukru. Bagely opatrne vložte do vriacej vody a povarte ich z každej strany maximálne minútu. Vyberte ich dierovanou naberačkou, nechajte okvapkať a potom ich poukladajte na papierom na pečenie vystlaný plech. Potrite ich rozšľahaným vajíčkom s mliekom a posypte semienkami podľa chuti. 
4. Pečte dozlatista v predom vyhriatej rúre na 200 °C cca 20-25 minút. Pred podávaním nechajte krátko vychladnúť.