Eintopf alebo dusené hovädzie

Eintopf alebo dusené hovädzie

 

6 porcií

 

100 minút

Toto nemecké národné jedlo patrí k najstarším tradičným pokrmom v Európe, Eintopf v preklade znamená jeden hrniec. Spravidla obsahuje mnoho surovín, ktoré sa líšia podľa toho, v ktorom zo 16 regiónov Nemecka práve ste. Príprava v jednom hrnci je veľmi praktická, pretože ušetríte nielen riad, ale pri varení sa všetky chute krásne prepoja a výsledkom je výborná hrejivá polievka či mäsové ragú.

Suroviny:

1 kg hovädzieho mäsa (stehno, pliecko, krk)

4 menšie mrkvy

1 pór

2 stopkové zelery

2 lyžice rastlinného oleja

2 lyžičky mletej sladkej papriky

2 strúčiky cesnaku

2 lyžice paradajkového pretlaku

250 ml suchého červeného vína

400 ml hovädzieho vývaru

soľ a čerstvo namleté korenie

1 bobkový list

1 lyžička drvenej rasce

chlieb na podávanie

 

ETA Pečenka

Postup:

1. Mäso očistite od blán a nakrájajte na kocky zhruba 2 x 2 cm. Mrkvu olúpte, pór starostlivo umyte a spoločne so zelerom nakrájajte na tenké plátky.

 

2. V nádobe pečenky rozohrejte 1 lyžicu oleja a sprudka na ňom opečte mäso aspoň 3 minúty zo všetkých strán, aby krásne zhnedlo. Vyberte ho na tanier.

 

3. Prilejte zvyšný olej a zľahka na ňom orestujte zeleninu, zhruba 3 minúty do zlata. Prisypte sladkú papriku, pretlačte olúpaný cesnak a opekajte 2 minúty až sa rozvonia. Prilejte pretlak a víno, nechajte mierne odpariť alkohol, vložte k zelenine mäso, zalejte ho vývarom, ľahko osoľte a okoreňte, vložte bobkový list a drvenú rascu a duste zhruba 1 hodinu domäkka. Každých dvadsať minút premiešajte.

 

4. Mäkké mäso podávajte so zeleninou a omáčkou s chrumkavým chlebom.