Francúzsky Choux s čokoládovou parížskou šľahačkou
Väčšina francúzskych sladkých receptov vyžaduje veľa času a postup nie je úplne najjednoduchší. To sa ale nedá povedať o Choux, sladkom pečive z odpaľovaného cesta. V tomto recepte od Dezertíny sú choux doplnené skvelým čokoládovým krémom, ale hodí sa k nim aj klasický vanilkový zo žĺtkov či jednoduchý pudingový. Túto pochúťku si môžete pripraviť napríklad na Veľkú noc, určite ňou potešíte každého koledníka.
Suroviny:
ODPAĽOVANÉ CESTO:
63 g vody
63 g plnotučného mlieka
66 g masla na kocky
86 g hladkej múky
2 g soli
125 g rozšľahaných vajec
PARÍŽSKA ŠĽAHAČKA:
250 ml smotany na šľahanie (33 %)
80 g vysokopercentnej čokolády (aspoň 70 %)
1 lyžička vanilky
CHRUMKAVÁ VRSTVA:
20 g masla izbovej teploty
25 g hladkej múky
25 g hnedého cukru
Postup:
- Najprv si pripravte zmes na parížsku šľahačku. Smotanu s vanilkou ohrejte na bod varu, vsypte čokoládu a rozmiešajte dohladka.
- Choux sa skladá z dvoch častí – z bochníčka z odpaľovaného cesta a chrumkavej vrstvy z cukru, múky a masla. Tú pripravíte tak, že v mixéri zmiešate maslo s cukrom a múkou. Hmotu si vložíte medzi dva papiere na pečenie a vyvaľkáte plát o hrúbke 2 mm. Plát vložíte na hodinu do chladničky a potom pomocou guľatej formičky o veľkosti 4 cm vykrojíte kolieska, ktoré opäť vložíte do chladničky.
- Teraz sa vrhnite na cesto. Do hrnca nalejte vodu, mlieko, pridajte maslo a soľ. Ohrejte na bod varu. V tomto momente prisypte múku a rýchlo miešajte, kým sa nevytvorí kompaktné cesto, ktoré sa odlepuje od strán hrnca.
- Cesto vložte do nádoby mixéra a počkajte, kým trochu vychladne. Mixér pusťte na strednú rýchlosť a pomaly pridávajte rozšľahaná vajce. Takto pripravené cesto nechajte hodinu v chladničke.
- Po vychladnutí si cesto vložte do vrecka na zdobenie. Na plechu tvorte pomocou vrecka bochníčky s priemerom 3 cm. Na bochníčky ukladajte vykrojené kolieska z chrumkavej vrstvy.
- Choux pečte bez ventilátora na 170 °C približne 20 minút do zlatista.
- Keď choux vychladne, vyšľahajte si pripravenú šľahačku s čokoládou do tuhého krému a naložte si ju do vrecka na zdobenie.
- Do vychladnutých choux si nožom urobte dierku a naplňte ju čokoládovým krémom.