Jablkové rezy s vrkočmi

Jablkové rezy s vrkočmi

1 forma

120 minút

Vôňa jabĺk a škorice neodmysliteľne patrí ku chladným zimným dňom a prevonia krásne celý byt či dom. Iba málokto odolá skvelému receptu od Marzicake, ktorý vám spríjemní nielen zimné obdobie. Tak dobré rezy si totiž po ochutnaní budete chcieť piecť stále.

Suroviny:

Cesto:
265 g hladkej múky
85 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
2 ks žĺtkov
170 g Hera maslová (alebo 150 g masla)
1/2 ks citrónová šťava a kôra
1 štipka soli
1 hrsť hladkej múky na podsyp cesta pri práci

Suroviny na náplň:
3 ks jabĺk
1/2 vrecka vanilkového cukru
škorica podľa chuti
pár kvapiek citróna

Suroviny na dokončenie:
drvené pistácie na posyp podľa chuti
práškový cukor na posyp po upečení

Postup:

Cesto:
1. Všetky ingrediencie na cesto dajte do misy robota a hnetacím hákom spracujte krátko a rýchlo.
2. Cesto zabaľte do fólie a dajte na 1 hodinu do chladničky.
3. Po vychladnutí odoberajte 18 váhovo rovnakých kúskov cesta, kedy by každý mal vážiť 25 g.
4. Z týchto kúskov vyvaľkajte povrázky dlhšie ako 25 cm a vždy tri zapleťte do vrkoča. Celkovo 6 vrkočov.
5. Každý trocha stlačte rukou.
6. Zo zvyšného cesta vyvaľkajte štvorcový plát, ktorý vložte na dno formy.

Náplň:
1. Jablká okrájajte a nastrúhajte na hrubé kusy.
2. Následne naneste rovnomerne na plát vo forme.
3. Posypte vanilkovým cukrom, škoricou a pokvapkajte citrónom.

Dokončenie: 
1. 6 vrkočov opatrne poukladajte na nastrúhané jablká, a to jeden vedľa druhého.
2. Nakoniec posypte drvenými pistáciami.

Pečenie:
Rúru rozohrejte na 170°C. Cesto pečte do svetlého zhnednutia približne 40 minút – podľa vašej rúry. Po upečení posypte práškovým cukrom.