Nátierka zo sušených paradajok a semienok

Nátierka zo sušených paradajok a semienok

4 porcie

 

1 hodina namáčania + 10 minút príprava nátierky

 

Radi by ste si rozšírili repertoár domácich nátierok a porozhliadate sa po nejakom zdravšom variante? Ako základ sa skvele hodia rozmixované orechy alebo semienka, ktoré hravo zastúpia maslo či majonézu. Navyše sú plné zdraviu prospešných tukov, o lahodnej chuti ani nehovoriac. Vyskúšajte ich napríklad v kombinácii so sušenými paradajkami, ktorú si zamiluje celá rodina. 

 

Suroviny:

1 hrnček slnečnicových semienok
10 sušených paradajok v oleji   
1 strúčik cesnaku   
štipka mletej chilli papričky  
1 lyžica sójovej omáčky tamari
soľ, čierne korenie podľa chuti  

 Postup:

  1. Slnečnicové semienka namočte aspoň na hodinu do vlažnej vody. Potom vodu zlejte.    

  2. Do výkonného stolového mixéra vsypte vodou nasiaknuté semienka, pridajte sušené paradajky a asi 1 lyžicu oleja, v ktorom boli namočené, olúpaný cesnak a sójovú omáčku tamari.      

  3. Všetko dôkladne premixujte a prípadne dochuťte soľou a korením.    

  4. Nátierku nechajte odležať v chladničke a podávajte s čerstvým či opečeným pečivom, celozrnnými krekrami alebo zeleninou nakrájanou na hranolky.    

ETA TIP: Originálnu chuť, podobnú aromatickému syru, dodá nátierke sušené lahôdkové droždie (zoženiete v obchodoch so zdravou výživou).

Nátierka zo sušených paradajok a semienok