Orieškové maslá

Orieškové maslá

1 sklenička

15 minút

Orieškové maslá sú skvelým zdrojom prospešných rastlinných tukov a navyše sú nesmierne chutné. S mixérom ETA Vital Blend si ich hravo môžete pripraviť sami doma. Prečítajte si pár tipov ako na to, od food bloggerky Hungry Panda

Na výrobu orieškových masiel potrebujete výkonný mixér a vaše obľúbené oriešky. Vhodné sú mandle, kešu, pistácie, kokos, lieskové orechy, para orechy alebo arašidy, hoci sa jedná o strukovinu. Rozmixovať ich môžete buď tak, ako ste orechy kúpili, alebo ich môžete upiecť do zlata (ich chuť potom bude výraznejšia), alebo ich cez noc namočiť do vody, vďaka čomu uvoľnia cenné látky.

Je dôležité, koľko orieškov do mixéra vkladáte. Ak ich dáte veľa, alebo naopak málo, budú sa vám zle mixovať. Na mixér s nádobou o obsahu 1,5 l je vhodné použiť 500 g orieškov. Čím ďalej budete mixovať, tým viac tekuté maslo bude.

Orechové maslo môžete jesť samotné, alebo ho dochutiť medom, javorovým sirupom, soľou, škoricou, kakaom, rozpustenou čokoládou alebo napr. mrazom sušeným ovocím. Servírujte na lievance, palacinky, chlieb alebo iba tak na lyžičke.

ETA TIP: Zháňate darčeky na poslednú chvíľu? Darujte domáce orieškové maslo.

Suroviny:

500 g ľubovoľných orieškov či arašidov (ak má nádoba vášho mixéra obsah 1,5 l)

Postup:

1. Vložte oriešky do mixéra a začnite mixovať.
2. Počas mixovania stierajte oriešky zo strán nádoby mixéra.
3. Mixujte tak dlho, kým nebudete spokojní s konzistenciou masla.
4. Servírujte, prípadne dochuťte.

Špaldová linecká kolečka