Pravá sacher torta

Pravá sacher torta

1 torta

 

110 minút 

 

Sacher alebo Sacherová torta patrí medzi cukrárske poklady, ktorej história sa píše už od roku 1832. Základom je skutočne kvalitná čokoláda s obsahom kakaa minimálne 70 %. Chýbať nesmie ani marhuľová marmeláda – jej kyslastá chuť s čokoládovým korpusom perfektne kontrastuje. 

 

Suroviny:

140 g masla    
140 g práškového cukru  
140 g horkej čokolády  
100 g kryštálového cukru 
125 g polohrubej múky  
5 vajec  
1/2 kávovej lyžičky mletej škorice    
1/2 kávovej lyžičky mletých klinčekov
1 citrón  

Náplň:
marhuľová marmeláda   
rum

Čokoládová glazura:   
140 g krupicového cukru  
100 ml vody   
70 g horkej čokolády   
70 g mliečnej čokolády   
20 g masla  

tortová forma s priemerom 26 cm  

 Postup:

  1. Práškový cukor pomaly vymiešajte s maslom do jemnej peny.       

  2. Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli. Rozpustenú a mierne vychladnutú čokoládu pridajte do zmesi cukru a masla.     

  3. Žĺtky oddeľte od bielkov. Žĺtky pomaly zapracujte do pripravenej hmoty. Bielky vyšľahajte s kryštálovým cukrom na sneh a pomaly primiešajte k čokoládovej hmote.    

  4. Pridajte škoricu a klinček na špičku noža a kôru z polovice citróna. Všetko jemne a dlho miešajte, kým vznikne vláčne cesto.   

  5. Pripravte si tortovú formu, tú vymažte maslom a vysypte hrubou múkou. Následne do nej vlejte cesto.   

  6. Vložte do rúry predhriatej na 200 °C a pečte 15 minút, potom teplotu znížte na 180 °C a pečte ešte 40 minút.   

  7. Tortu nechajte vo forme úplne vychladnúť aj niekoľko hodín, najlepšie však cez noc.    

  8. Pripravte si marhuľovú marmeládu, tú rozvarte s jednou lyžicou rumu. Nechajte jemne prebublať dve minúty. Tortu pozdĺžne rozpoľte a potrite pripravenou zmesou.   

  9. Cukor zavarte s vodou, nechajte ho iba rozpustiť, nevariť. Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu s maslom.    

  10. Hneď ako obe zmesi mierne vychladnú, za stáleho miešania ich spojte. Zmes potom ešte mierne zahrejte a s takto pripravenou glazúrou potrite celú tortu. Nechajte vychladnúť.   

 

Pravá sacher torta

S láskavým dovolením Gabriely Končitíkovej prevzaté z knihy 99 sladkých teček Marie Baťové.