Ríbezľový džem s čerešňami

Ríbezľový džem s čerešňami

 

8 pohárov (á 250 g)

 

60 minút

Príprava domáceho džemu je veľmi jednoduchá a rady sa do nej zapoja aj deti, napr. zbieraním ovocia. Kyslé ríbezle chuťovo vyladia čerešne alebo višne. Tešte sa na sladkú pochúťku, ktorá vášmu telu dodá dostatočnú dávku vitamínu C po celý rok.

Suroviny:

500 g čerešní alebo višní
1,5 kg ríbezlí
1 kg krupicového cukru
5 g citrusového pektínu
šťava z 1 citróna

Postup:

1. Čerešne alebo višne zbavte kôstok, ríbezle umyte a odstopkujte. Pomocou lisu na ovocie ETA Gratus odšťavnite ríbezle (pri nízkych otáčkach, aby bolo výslednej šťavy čo najviac). V malej miske premiešajte 2 lyžice cukru s pektínom.

2. Do väčšieho hrnca nalejte ríbezľovú šťavu, pridajte čerešne a citrónovú šťavu. Za občasného miešania zahrievajte na miernom ohni. Oslaďte podľa chuti, pridajte pektín s cukrom a dobre premiešajte. Postupne zahrievajte do zhustnutia zhruba 20 minút, ale nevarte.

3. Pripravený džem prelejte do čistých suchých pohárov, zatvorte ich, obráťte dnom nahor a nechajte vychladnúť.

4. Pokiaľ chcete džem skladovať dlhšiu dobu, sterilizujte poháre vo vodnom kúpeli pri 80 °C, zhruba 15 minút.