Veľkonočný mazanec

Veľkonočný mazanec

8 porcií

140 minút

Veľkonočný mazanec by nemal chýbať na žiadnom veľkonočnom stole. Cesto na mazanec sa tradične robilo na Bielu sobotu ráno. Mazanec bol vítanou veľkonočnou pochúťkou obzvlášť pre našich predkov, ktorí se pred Veľkou nocou postili nielen od mäsa, ale mnohokrát aj od mlieka a vajec, ktoré práve obsahuje. Jeho lahodnú chuť si môžete vychutnať nielen na Veľkú noc, ale tiež kedykoľvek počas roku.

Suroviny:

30 g droždia
250 ml vlažného plnotučného mlieka
100 g krupicového cukru
500 g polohrubej múky
½ lyžičky soli
30 g hrozienok
kôra z 1 citrónu
1 vanilkový cukor
2 žĺtky + 1 vajce na potrenie
125 g masla
2 lyžice rumu
mandľové lupienky na ozdobenie

Postup:

  1. Droždie, 50 ml mlieka, lyžicu cukru a lyžicu múky vymiešajte do kaše, z ktorej nechajte vzísť kvások.
     
  2. Do misy kuchynského robota Gratus postupne nasypte múku, krupicový cukor, soľ, hrozienka, nastrúhanú citrónovú kôru a vanilkový cukor. Všetko spoločne premiešajte. Potom pridajte rozpustené maslo, žĺtky, rum, 200 ml mlieko a vykysnutý kvások. Za pomoci 2. rýchlostného stupňa vypracujte v robote hladké cesto, ktoré nechajte hodinu kysnúť na teple.
     
  3. Po vykysnutí vypracujte na pomúčenom vále z cesta bochníček, ktorý preneste na plech vyložený papierom na pečenie, prikryte utierkou a nechajte v teple kysnúť ďalších 15 minút.
     
  4. Trúbu predhrejte na 200 °C.
     
  5. Vajce rozšľahajte a potrite s ním celý mazanec. Navrchu mazanec nastrihnite nožničkami do kríža, aby nepopraskal. Mazanec posypte mandľovými lupienkami a vložte do predhriatej trúby.
     
  6. Prvých 10 minút pečte mazanec na 200 °C, potom znížte teplotu a dopekajte na 160 °C ďalších asi 30 minút. Upečený mazanec nechajte vychladnúť a podávajte s maslom alebo ovocnou marmeládou.