Tekvicová polievka prevoňaná kokosom

Tekvicová polievka prevoňaná kokosom

 

4 porcie

 

45 minút

Receptov na tekvicovú polievku nie je nikdy dosť. Aby sa vám táto hrejivá jesenná pochúťka neomrzela, vyskúšajte tiež variant s kokosovým mliekom, ktoré jej dodá jemný exotický nádych. Navyše je vďaka nemu polievka úplne bez laktózy a živočíšnych výrobkov, a tak poteší aj stravníkov so špecifickými požiadavkami.

Suroviny:

1 stredne veľká tekvica Hokkaido
4 hrnčeky zeleninového vývaru
1 stredne veľká cibuľa
štipka chilli vločiek 
olúpaný zázvor (asi 3 cm)
plechovka kokosového mlieka
3 lyžice oleja
soľ a čierne korenie

Mixér ETA Vital Blend

Postup:

1. Najprv si pripravte všetky suroviny. Tekvicu umyte, rozpoľte a zbavte semienok. Aj so šupkou ju nakrájajte na stredne veľké kocky. Cibuľu nakrájajte nadrobno a zázvor nastrúhajte.

2. V hrnci rozohrejte olej a orestujte na ňom cibuľu, pridajte nakrájanú tekvicu a opekajte asi 5 minút, potom pridajte zázvor a chilli a minútu restujte.

3. Prilejte pripravený vývar, kokosové mlieko a povarte 30 minút do úplného zmäknutia tekvice.

4. Polievku prelejte do mixéra a premixujte do hladka. Podávajte pokvapkané tekvicovým olejom alebo lyžicou kokosového mlieka. Polievku tiež môžete ozdobiť praženými tekvicovými semienkami.

ETA TIP: Úspech tkvie v dokonale jemnej konzistencii, s ktorou vám pomôže kvalitný vysokootáčkový mixér. V núdzových podmienkach si však vystačíte aj s tyčovým mixérom – dosiahnutie požadovanej jemnosti je s ním ale o niečo náročnejšie.