Žemle na burgery

Žemle na burgery

8 osôb

120 minút
 

Leto, grilovačka a poriadne burgery k sebe neodmysliteľne patria. Preto sme pripravili recept, ktorý oceníte predovšetkým pokiaľ trávite čas na chate alebo na dovolenke, kde nie je ani rúra. Zvládnete ho totiž len s Pečenkou. A nemusíte sa báť, výsledok rozhodne ochudobnený nebude.

Suroviny:

520 g hladkej múky
2 menšie vajcia
280 ml mlieka
47 g masla
23 g droždia
21 g cukru
11 g soli


K potretiu:
1 žĺtok
2 lyžice mlieka
sezam

Postup:

1. Teplé mlieko zmiešajte s droždím a cukrom. Pridajte vajce a prešľahajte.
2. Tekutú zmes vlejte do hladkej múky a zapracujte. Pridajte rozpustené maslo a soľ.
3. Hneťte cca 15 minút. Potom nechajte cesto odpočívať a nakysnúť zhruba 30 minút.
4. Cesto rozdeľte na cca 8 rovnako veľkých guličiek a vytvarujte bochníky. Tie potom spolu so stredovou formou na dezerty vložte do Pečenky. Nechajte kysnúť prikryté vekom 20 minút.
5. Vykysnuté žemle potrite zmesou žĺtka a mlieka. Posypte sezamom a dajte piecť zhruba na 30 minút. Vyklopte pomocou mriežky a nechajte vychladnúť.