Kaprie recepty preverené dvoma generáciami gazdiniek

Kaprie recepty preverené dvoma generáciami gazdiniek

Kapor platí za symbol Vianoc, patril medzi pokrmy pôstu alebo jedlo chudiny. Prvé dochované záznamy o pojedaní kapra na Vianoce pochádzajú z 13. storočia, v Čechách sa tradícia vianočného kapra rozšírila a až o štyristo rokov neskôr. Jesť ho však len na Štedrý večer by bola škoda, kapra si môžete pripraviť aj na iný spôsob než v tradičnom trojobale a omnoho rýchlejšie. Inšpirujte sa receptami v dobových kuchárkach z minulého storočia, ktoré vznikli špeciálne pre propagáciu a vysvetlenie použitia nových spotrebičov ETA.

Kapor na cesnaku

4 porcie kapra (môže byť aj iná ryba alebo rybie filé), 2–3 strúčiky cesnaku, 60 ml oleja, soľ, pažítka alebo petržlen

Porcie kapra osušíme utierkou, potrieme prelisovaným cesnakom a prelejeme olejom. Vložíme na dosku zahriatého grilu, priklopíme vrchnou doskou a grilujeme asi 4–6 minút. Nakoniec posolíme. Mäkké porcie kapra presunieme na predhriate taniere a posypeme sekaným petržlenom alebo pažítkou. Podávame s varenými zemiakmi, so zemiakovou kašou alebo s chlebom.

Kapor na grile

4 porcie kapra, 40 g masla, 1 citrón, pažítka alebo petržlen, soľ

Očistené porcie kapra zbavené kože vložíme na dosku zahriatého grilu. Grilujeme asi 4–6 minút s priklopenou vrchnou doskou. Mäkké porcie kapra presunieme na predhriate taniere, posolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a pokladieme naň plátky čerstvého masla. Bohato posypeme sekaným petržlenom alebo pažítkou. Podávame s varenými zemiakmi a doplníme hlávkovým šalátom či kompótom.

Kapor na rošte, tatárska omáčka (2 porcie)

300 g kapra, tj. dve porcie po 150 g, soľ, 2 plátky citrónu, 80 ml oleja, trocha citrónovej šťavy; príloha: 20 g masla, 300 g vychladnutých varených zemiakov; tatárska omáčka

Očistené porcie kapra opatrne pozdĺžne narežeme na chrbte a do rezov vložíme vždy pol plátku citrónu. Porcie osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a potrieme olejom. Necháme v chlade asi pol hodiny. Po zapojení Eta grilu dáme na nosiče ohrevné tyče a hliníkovú misku s maslom, na ktorom opečieme zemiaky. Po dosiahnutí pracovnej teploty dáme na rošt porcie kapra a grilujeme ich asi 3 minúty, po obrátení asi ďalšie 4 minúty (dohromady asi 7 minút). Hotové porcie kladieme na nahriate taniere, ako prílohu dáme opekané zemiaky posypané sekaným petržlenom. Tatársku omáčku podávame zvlášť v omáčniku.

Zemiakový šalát so zeleninou

2 vajcia, 150 ml oleja, citrónová šťava, soľ, ½ lyžičky cukru, 1 kg varených zemiakov, 100 g cibule, 100 g nakladaných uhoriek, asi 250 g varenej koreňovej zeleniny, 1 jablko

Namixujeme majonézu, ostatné suroviny rozkrájame a zmiešame. Môžeme pridať aj sekané údené mäso aj na rezance krájaný salám – a máme vlašský šalát. 

ETA tento rok oslavuje krásnych 80 rokov. Vysávače, fény, žehličky, varné platničky či mixéry boli celú tú dobu súčasťou našich domácností! Poďte si s nami zaspomínať a nahliadnuť do kuchýň našich babičiek, či tam niekde neleží zabudnutý poklad!